Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberečtí hygienici se při kontrolách táborů zaměří i na skladbu jídelníčku

Hygienici v Libereckém kraji se letos při kontrolách letních dětských táborů zaměří i na skladbu a pestrost jídelníčku. Zjištěné nedostatky ale budou řešit jen doporučením, sankce za to ukládat nebudou.V tiskové zprávě o tom dnes informovala krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová.

„Hodnocení frekvence podávaných potravin bude provedeno na základě Pyramidy výživy, která jednoduše ve čtyřech patrech s vrcholem ve skupinách znázorňuje potraviny a nápoje, které patří do stravy každý den. Na základě reálné skladby jídelníčku a požadavků pyramidy budeme identifikovat slabá místa a doporučovat zlepšení a také vyzdvihovat silná místa a soulad s doporučeními. Sankce nebudou v této souvislosti udělovány, jde nám zejména o to, aby i děti na táborech měly zajištěné stravování v souladu se zásadami zdravé výživy," uvedla Hochmalová.

V Libereckém kraji se loni konalo 244 akcí letní dětské rekreace ve 350 bězích, na kterých bylo 17 878 dětí. Na letošní letní prázdniny bylo hygienikům zatím nahlášeno 127 akcí se 197 běhy, na které by mělo přijet přes 10 000 dětí. „V porovnání s loňským rokem jsou ve stejnou dobu počty ohlášených akcí zatím nižší, nicméně jedná se o čísla orientační, protože povinnost ohlásit konání akce mají provozovatelé a pořádající osoby 30 dní před jejím začátkem," uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Nedostatků při kontrolách táborů zjistili hygienici loni 21. Za ně uložili sedm pokut v souhrnné výši 8000 korun. Zjištěné nedostatky byly v zásobování pitnou vodou, ve stravování, zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí i ve zdravotní dokumentaci.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, hygiena, tábory, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí hygienici se při kontrolách táborů zaměří i na skladbu jídelníčku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.