Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Česká Lípa se dočká nového azylového domu pro matky s dětmi. Otevření se plánuje na podzim

Město Česká Lípa dokončilo stavbu azylového domu pro matky s dětmi. Budova by se měla otevřít na začátku října letošního roku. Celkové náklady na vybudování se vyšplhaly na téměř 28 milionů.

Nový azylový dům pro matky s dětmi v Dubické ulici se dočká svého otevření již na začátku října letošního roku. Stavba sice skončila v průběhu června, práce na ní však neskončily a na zvelebení se stále pracuje. „Stavba probíhala bez výraznějších komplikací, dokončena byla v termínu, což je v této době malý zázrak,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Zařízení stojí hned vedle dosavadního Domu humanity. Není však stále dovybavené. „Nyní je třeba dům dovybavit nábytkem, zkolaudovat a vyřídit vše potřené pro to, aby zde mohla být poskytována sociální služba,“ sdělila tisková mluvčí města Česká Lípa Kristýna Kňákal Brožová.

V azylovém domě se nachází 11 dvou a třílůžkových pokojů pro klienty s celkem 25 lůžky. Jeden třílůžkový pokoj je zhotoven jako bezbariérový a umožňuje tak ubytování imobilních klientů. Součástí budovy je i společná kuchyňka, společná sociální zařízení, prádelna, terapeutická místnost a zázemí pro personál.

„Azylový dům je jedna z poměrně nenápadných staveb, která v České Lípě probíhá od loňského jara, je však nesmírně důležitá. V novém azylovém domě naleznou maminky s dětmi potřebné zázemí, čisté, útulné a moderní prostředí, kde se budou moci oklepat z prožitých traumat a postavit se na vlastní nohy,“ vysvětluje Volfová.

Podle ní je poptávka po této službě čím dál větší a je dobře, že v České Lípě mohou maminkám nabídnout potřebnou útěchu a pomoc.

Stavbu provedla firma BLÁHA Trade, s.r.o., která zakázku vysoutěžila za 26,7 milionů korun včetně DPH. Vysoutěžená cena se v průběhu stavby navýšila převážně vlivem inflace o 1 milion korun na 27,7 milionů korun včetně DPH (0,8 milionů inflace, 0,2 milionů vícepráce). Město na tento projekt získalo dotaci z IROP do maximální výše 17,4 milionů korun.

„Na stavbu azylového domu jsme dlouho usilovali o získání dotace, což se nakonec podařilo a díky tomu město ušetří nemalé finanční prostředky. Děkuji všem, kteří se na stavbě azylového domu podíleli a těším se, až zařízení začne na podzim letošního roku fungovat,“ dodává Volfová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Liberecký kraj, Česká Lípa, azylový dům pro matky s dětmi, ubytování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa se dočká nového azylového domu pro matky s dětmi. Otevření se plánuje na podzim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.