Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Značku Výrobek roku Libereckého kraje získalo deset regionálních produktů. Vyhlášení proběhne v září

Soutěž o značku "Výrobek roku Libereckého kraje" je už každoroční tradicí, a tak nechyběla ani letos. Tento ročník však s sebou přinesl i určitou novinku v podobě označení Výrobce z Libereckého kraje, a to bez ohledu na umístění. Slavnostní vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích se uskuteční na začátku září.

Bio zrající sýr, krůtí měšec, mošt s chutí kořeněného jablka nebo dezert ve tvaru hrušky jsou některé z deseti produktů, které letos získaly prestižní značku Výrobek Libereckého kraje. Hodnotitelská komise letos posuzovala 97 produktů od 33 regionálních výrobců. Všichni přihlášení navíc poprvé získají označení Výrobce z Libereckého kraje, a to bez ohledu na umístění. Kraj tak chce podpořit všechny kvalitní výrobce místních potravin, sdělila mluvčí úřadu Andrea Fulková.

„Opět se ukázalo, že se v našem regionu vyrábí celá řada velmi kvalitních a chutných potravin. Aby se pozornost nesoustředila jen na vítěze, mohou všichni přihlášení nově užívat označení Výrobce z Libereckého kraje. Tím podporujeme informovanost obyvatel kraje o regionálním původu těchto potravin. Navíc to, že vznikají v našem kraji podporuje lokální ekonomiku a zároveň i zkrácení dodavatelského řetězce, a tím snižuje dopady dopravy potravin na životní prostředí," doplnil krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek (Piráti).

Soutěž vyhlásil Liberecký kraj poprvé v roce 2004, od té doby se o titul ucházelo už kolem tisíce regionálních výrobků. Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí výrobci mají možnost soutěžit v devíti kategoriích. V minulosti jich bylo dokonce 12, některé ale zůstávaly neobsazené, proto kraj jejich počet zúžil. Od roku 2021 porota oceňuje také nejlepší výrobek z pohledu zdravého životního stylu. Do soutěže se mohly přihlásit lidé či firmy se sídlem na území Libereckého kraje. Šanci ale měli i výrobci mimo region, pokud přihlášený produkt v kraji vyrábějí.

Značku "Výrobek roku Libereckého kraje" může výrobce pro oceněný produkt používat po celou dobu jeho výroby, tedy i v dalších letech, pokud dodrží stejné složení a postup. „Jsem rád, že Liberecký kraj tuto tradici udržuje a dokonce hledá cesty, jak soutěž vylepšit. Zvlášť v dnešní době potřebujeme dostat k lidem, že potraviny, které se u nás vyrábějí, jsou kvalitní a takovéhle soutěže k tomu přispívají," řekl předseda regionální agrární rady Robert Erlebach.

Označení nově ponese kromě již zmíněných výrobků také pomazánka s jarní cibulkou od firmy Mléko Jeřmanice, řemeslný chléb z Jizerských pekáren, ležák Král z Novoborského pivovaru, kysané zelí ve slaném nálevu firmy Samir, květový med Tomáše Moravce a BIO kozí syrovátka z Kozí farmy Nový Dvůr. Slavnostní vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích se uskuteční v rámci Krajských dožínek, které se budou konat 9. září v Brništi na Českolipsku.

Ocenění v soutěži o Výrobek roku Libereckého kraje 2023:

Kategorie: Výrobek: Výrobce:
  • Maso a uzenina Krůtí měšec PROMINENT CZ s.r.o.
  • Mléko a mléčné výrobky Pomazánka jarní cibulka Mléko Jeřmanice s.r.o.
  • Pekařské výrobky Řemeslný chléb JIZERSKÉ PEKÁRNY, spol. s r.o.
  • Cukrářské výrobky Dezert hruška Jana Žloutková – Janiny dobroty
  • Alkoholické nápoje Král – ležák 12° Novoborský pivovar s.r.o.
  • Nealkoholické nápoje Rubín kořeněné jablko MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o.
  • Ovoce a zelenina SAMIR kysané zelí ve slaném nálevu SAMIR KYSANÉ ZELÍ s.r.o.
  • Biopotraviny ALMÍK BIO zrající sýr Ladislav Stehlík – EKOfarma STEHLÍK
  • Ostatní Med od Čertovy zdi – květový Ing. Tomáš Moravec – Včelí farma Smržov
  • Přínos ke zdravému životnímu stylu BIO kozí syrovátka PaedDr., Ing. Milena Krejzová – Kozí farma Nový Dvůr

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Výrobek roku, potraviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Značku Výrobek roku Libereckého kraje získalo deset regionálních produktů. Vyhlášení proběhne v září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.