Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hygienici objevili nejvíc sinic v Máchově i Hamerském jezeře, koupání nedoporučují alergikům nebo dětem

Zhoršenou kvalitu vody mají kvůli sinicím Máchovo i Hamerské jezero v Libereckém kraji. Kvalita vody je podle údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci na třetím stupni pětibodové škály.

Voda není vhodná pro vnímavé jedince, jako jsou alergici, děti nebo těhotné ženy, ostatním hygienici doporučují, aby se po koupání osprchovali. Na druhém stupni jen pohledově zhoršenou vodu mají koupaliště v Nedamově a Zákupech na Českolipsku a také v Sedmihorkách na Semilsku.

Zhoršenou kvalitu vody mají kvůli sinicím Máchovo i Hamerské jezero v Libereckém kraji. Kvalita vody je podle údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci na třetím stupni pětibodové škály. Voda není vhodná pro vnímavé jedince, jako jsou alergici, děti nebo těhotné ženy, ostatním hygienici doporučují, aby se po koupání osprchovali. Na druhém stupni jen pohledově zhoršenou vodu mají koupaliště v Nedamově a Zákupech na Českolipsku a také v Sedmihorkách na Semilsku.

Kvalita vody na ostatních koupalištích v kraji je zatím výborná, hygienici jich pravidelně kontrolují 34. Na dalších 13 vodních plochách kontrolují hygienici vodu aspoň dvakrát za sezonu. Letos neodebírají vzorky na přehradě Harcov v Liberci, která je od loňského podzimu bez vody a kvůli rekonstrukci hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna zůstane vypuštěná do léta 2025. Loni odebrali hygienici v kraji z letní sezonu 196 vzorků, provedli 146 kontrol a uložili pokuty za nesledování jakosti vody za 25.000 korun.

Pokud se člověk chce vykoupat v rybníce, který hygienici nekontrolují, měl by si ho podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Liberci Jany Loosové nejprve dobře obhlédnout, zda do něj neústí nějaká kanalizace nebo odpad z výroby. „Co se týče sinic nebo řas, na to existuje velice jednoduchý test. Stačí PET lahev, naplnit ji vodou a nechat 20 minut stát. Pokud máte sekané jehličí, takový prstýnek nahoře, tak to jsou sinice. Řasy bývají v celém profilu nebo mívají tendenci se usazovat na dno," dodala Loosová.

Při koupání by měl podle ředitelky krajské hygienické stanice člověk vždy zvážit svůj aktuální zdravotní stav a to, zda případně nepatří do skupiny vnímavých jedinců. „Vždy doporučuji ve vodě pobývat po omezenou dobu, maximálně po dobu deseti minut. Poznám to podle rozmočené kůže na prstech, kdy už tam mohou vnikat látky z toho prostředí," doplnila Loosová. Doporučila omezit i dobu pobytu dětí ve vodě, rizikové je pro ně podle ní, pokud jde o zdravotní problémy způsobené sinicemi, i když si jen hrají na mělčině.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arnika

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici objevili nejvíc sinic v Máchově i Hamerském jezeře, koupání nedoporučují alergikům nebo dětem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.