Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prázdninový tip: Poznávejte historii společně s archeology

Na zajímavou výpravu do minulosti se můžete vypravit v rámci Archeologického léta. Poznat můžete zajímavá místa po celé republice, nechybí mezi nimi ani lokality v Libereckém kraji.

Archeologické ústavy Akademie věd ČR v Praze a v Brně ve spolupráci s dalšími archeologickými pracovišti si pro vás připravily sérii komentovaných prohlídek vybraných archeologických lokalit. Prohlídky budou zajišťovat odborníci, kteří umožní nahlédnout, co obnáší práce archeologa a co se skutečně skrývá v zemi na známých i trochu pozapomenutých lokalitách.

Poznávat můžete zaniklý hrad Kavčiny a nedalekou Čertovu ruku, což je neznámější archeologická lokalita Českého ráje, to vše nedaleko hradu Valdštejn. Termínů je k dispozici několik a rezervovat je můžete ZDE, kde se dozvíte i podrobnosti o komentovaných prohlídkách.

Vydat se můžete rovněž za příběhem hradu Děvín a těžbou železných rud v Hamru na Jezeře.  Komentovaná prohlídka v lokalitě cenné přírodní památky bude věnována jedné z nejrozsáhlejších zřícenin v regionu – hradu Děvín, založenému kolem poloviny 13. století, pozdně středověkému opevnění na sousedním Hamerském Špičáku a pozoruhodným dokladům těžby tzv. jílovitého železivce pro místní železářskou výrobu v 16. – 18. století a dalším archeologickým zajímavostem. Podrobnosti hledejte ZDE.

Na hranici kraje můžete vyrazit i po stopách historie Českého ráje na prohlídky nazvané Za pískovcovým fenoménem Českého ráje II: výšinné sídliště a hradiště Hrada a Klamorna. V exkurzi z úspěšného cyklu Za pískovcovým fenoménem Českého ráje zamíříte do skalní oblasti Drábských světniček, která patří k turisticky nejatraktivnějším částem CHKO Český ráj. Rezervovat si můžete svůj termín ZDE.

Anebo poznat pískovcové skalní oblasti v rámci exkurze Za pískovcovým fenoménem Českého ráje: Archeologie Příhrazských skal I a poznat podrobněji zdejší přírodní rezervaci. Rezervujte si svůj termín ZDE

Na prohlídky je třeba si předem rezervovat místa, jejich počet je omezený. Rezervace je zdarma.

Vybírat můžete i z řady dalších míst po celé České republice.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archeologické léto

Štítky prázdniny, tipy, archeologie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdninový tip: Poznávejte historii společně s archeology  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.