Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zvnitřku věže hradu Grabštejn na Liberecku zmizí stavební světla

Zvnitřku věže příhraničního hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou na Liberecku zmizí stavební světla. Nahradí je historizující svítidla vyrobená speciálně pro tento hrad, která jsou už i v jiných jeho prostorech. Návštěvníci hradu je uvidí od čtvrtka. Kvůli pracím na elektroinstalaci bude 11. a 12. července věž pro návštěvníky uzavřena.

Konečně tam nebudou ošklivá stavební světla, ale krásné nové lampičky, které jsou i v interiérech hradu. Nebudou už ani koukat kabely, nahoře to bude svedeno do falešného trámu," řekla kastelánka kastelánka hradu Věra Ozogánová.

Nová světla získá hradní věž při vynucené výměně dosluhující elektroinstalace, která začala dnes. „Bylo tam nějaké špatné napětí a často nám praskaly žárovky," uvedla Ozogánová. Kvůli pracím bude vyhlídka na hradní věži dva dny nepřístupná.

Bergfritová věž s vyhlídkou je pozůstatkem původní podoby hradu, který byl založen ve 2. polovině 13. století jako pohraniční pevnost střežící obchodní stezku z Čech do Lužice. Většina staré pevnosti byla v polovině 16. století přebudována na renesanční zámek.

Osvětlení není jedinou letošní novinkou spojenou s věží Grabštejna. Od začátku července je v jejím přízemí galerie. Vznikla v prostorech, které před tím sloužily převážně jako skladiště. Galerie je v atypické kruhové místnosti o výšce zhruba pěti metrů. Nyní tam jsou obrazy a další díla sklářské výtvarnice Kateřiny Jiříčkové.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Grabštejn

Štítky ČR, památky, Grabštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvnitřku věže hradu Grabštejn na Liberecku zmizí stavební světla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.