Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Turnově nalezli pozůstatky usedlosti starší než první zmínka o městě

Pozůstatky několika staveb ze středověku nalezli archeologové při výstavbě silničního napojení Fučíkovy ulice na průtah Turnovem. Usedlost je zřejmě starší než první písemná zmínka o Turnovu, která je z roku 1272.

Sídelní situace je datovaná do 13. století až počátku 14. století. Tedy do doby, která předchází jak lokaci města Turnova, tak pochopitelně i lokaci vesnice Ohrazenice," řekl Prostředník. Předpokládá, že právě do Ohrazenic navazujících na Turnov, se v minulosti obyvatelé z této usedlosti přestěhovali. "Ten prostor nebyl asi úplně příhodný pro osídlení, protože Fučíkovou ulicí protékal potok a objekty, které tam stály, byly touto vodotečí docela ohrožované," dodal ředitel muzea v Turnově a archeolog Jan Prostředník.

Archeologové zatím odhalili jednu polozemnici, což je do země zahloubený objekt. „Zachytili jsme tam srubovou konstrukci velké polozemnice, která má rozměr zhruba pět krát pět metrů. Je tam zachovaná první úroveň trámu, která je zároveň úrovní podlahy. Vzhledem k tomu, že nebylo v interiéru polozemnice zachyceno nějaké otopné zařízení, vypadá to, že objekt nesloužil k bydlení, ale byl to asi nějaký hospodářský objekt," uvedl Prostředník.

Zkoumat podle něj budou archeologové ještě pozůstatky dvou jiných větších staveb. „Jde pravděpodobně o objekty pravidelného půdorysu. Jeden má zhruba osm krát šest metrů a druhý deset krát sedm metrů," dodal ředitel muzea. Na místě usedlosti nalezli archeologové i kruhovou pec o metrovém průměru, která zřejmě sloužila k pečení chleba.

Práce na propojení průtahu Turnovem a Fučíkovy ulice za 29 milionů korun začaly letos v červnu a potrvají do začátku příštího roku. Jedná se o společnou investicí státního Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) a Turnova, který zaplatí zhruba desetinu nákladů. „Pro město Turnov se jedná z hlediska dopravního o velmi důležitou stavbu, kterou společně s ŘSD a obcí Ohrazenice připravujeme více jak šest let. Stavba umožní přímý sjezd z I/10 ze směru od Prahy a nájezd na I/10 směrem na Jičín. Celé opatření povede k zásadnímu snížení provozu nákladních automobilů v celé lokalitě Nádražní ulice a ulice Fučíkova. Dojde i k přesunu dopravního zatížení od Ohrazenic a Paceřic," řekl již dříve starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Radek Petrášek

Štítky ČR, archeologie, silnice, Turnov, AUDIO, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově nalezli pozůstatky usedlosti starší než první zmínka o městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.