Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecká knihovna pořádá letní hry pro děti, od pondělí ale omezí provoz

Letní hry s pirátskou tematikou připravila pro děti Krajská vědecká knihovna v Liberci. Hry jsou tři, dvě dobrodružné už si mohou děti zahrát, třetí v podobě soutěže začne ve druhé polovině prázdnin. V knihovně chtěli nabídnout program, který bude zajímavý pro období prázdnin a dovolených, kdy všichni spíš hledají odpočinek a zábavu. Hry se ale dají hrát, jen když je knihovna otevřená, řekla mluvčí knihovny Kateřina Šidlofová.

Ke hře Léto s pirátem Kolískem dostanou účastníci obálku s úvodem a mapou příběhu. Do mapy pak zakreslují a zapisují informace, které zjistili v různých koutech knihovny. Úkoly nejsou jen písemné, ale také interaktivní a smyslové. Ani práci s knihou se účastníci nevyhnou. „Na konci příběhu musí pochytat piráty, aby se mohli vrátit zpátky. A tam skutečně musí vzít do ruky knihu, najít piráty, kteří jsou schovaní a musí je vložit do té knihy," popsala závěr hry Tereza Velechovská, která hry připravovala.

Hru Oživlý gamebook zahájila knihovna už s Festivalem dětského čtenářství v červnu. I v této hře účastníci pracují s knihou. „My jsme zvětšili stránky knihy, která se jmenuje Sto tajemství v knihovně, takže tam přímo pracují s knihou, ačkoli trošku jinak," řekla Velechovská. Účastníci hry pomáhají mužíčkovi s cylindrem najít kouzelnou knihu, do které se potřebuje vrátit, jakožto do svého světa.

O obě hry je podle Velechovské zájem, třeba ve středu si je přišlo zahrát 13 dětí. „Pirát Kolísko je pro nejmenší hráče od šesti do deseti let a nejlépe v doprovodu dospělého," řekla Velechovská. V Oživlém gamebooku je víc textu, proto je určený pro hráče od deseti do 15 let. Mladší děti si ho mohou také zahrát, ale v doprovodu rodičů, kteří jim s textem pomůžou. Na obě hry není potřeba se předem hlásit, rezervace je nutná jen na únikovou hru, kterou knihovna nabízí už téměř dva roky a zájem je o ni veliký.

V srpnu liberecká knihovna připraví ještě jednu hru, tentokrát na sociálních sítích - O poklad piráta knihovnického. Knihovna postupně odhalí nápovědu ke čtyřem knihám, které čtenáři musí poznat, napsat jejich název, najít je v knihovně a říct knihovníkům první větu ze 17. stránky. Prvním dvěma, kterým se to povede, knihovna daruje Deníky Alana Rickmana a Pohádku od Stephena Kinga.

Hraní je ale závislé na otevírací době knihovny, a ta bude v dalších týdnech omezená. „Od pondělí 17. července začíná letní provoz, úterý, sobota a neděle bude vždy zavřeno. A pondělí, středa, čtvrtek, pátek bude knihovna sice otevřená, ale provozní doba bude zkrácená," řekla Šidlofová. Omezený provoz bude trvat do 27. srpna, výjimkou je poslední týden v červenci, kdy bude knihovna od 24. do 30.července zcela zavřená kvůli úklidu a údržbě, které nelze dělat za běžného provozu.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, literatura, zábava, knihovny, Liberec, knihovna, kvkli

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká knihovna pořádá letní hry pro děti, od pondělí ale omezí provoz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.