Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberecká botanická zahrada zvýšila návštěvnost. Láká na nové expozice i komentované prohlídky

Botanickou zahradu v Liberci navštívilo za prvních šest měsíců roku více než 32 tisíc lidí. To je skoro o pět tisíc návštěvníků více než za stejné období loňského roku. Za zvýšenou návštěvností je podle nového vedení zahrady změna v komunikaci, ale i nové expozice nebo komentované prohlídky.

„Povedlo se vytvořit novou akvarijní expozici sladkovodních cichlid představující pestrost života velkých afrických jezer, konkrétně jezera Malawi. Dále byla vytvořena nová expozice sukulentních rostlin v 1. patře pavilonu A. Ta je rozdělena na 3 části a představuje tak sukulenty Afriky, kaudexní sukulenty a sukulenty Ameriky. Po celý měsíc květen bylo možné zhlédnout putovní výstavu na téma Stromy ve městě. Tato výstava vznikla pod záštitou Unie botanických zahrad ČR, jejímž členem se Botanická zahrada Liberec stala v lednu 2023,“ vypočítal Václav Lenk, ředitel liberecké botanické zahrady.

Uskutečnilo se také pět komentovaných prohlídek pro veřejnost. První byla na téma Australská flóra, u příležitosti kvetení žlutokapu, a dále se konaly čtyři prohlídky na téma Lekníny a evoluce květů. Následně se odehrála jedna komentovaná prohlídka pro seniory a fotografický workshop pro seniory pořádaný ve spolupráci s Komunitním střediskem Kontakt Liberec.

V plánu má zahrada i další aktivity. „V září se chystáme uspořádat výstavu kaktusů ve spolupráci s Klubem kaktusářů v Liberci. Dvě výstavy jsou již naplánovány na začátek příštího roku a o dalších jednáme s příslušnými partnery a vystavovateli,“ dodal Lenk.  

Zahrada se také zapojila do Unie Botanických zahrad České republiky. To zpřístupní výměny rostlinného materiálu, vědeckého know-how a také autorských materiálů pro veřejnost. Díky upevněným a nově navázaným kontaktům se již podařilo rozšířit sbírky masožravých rostlin, kaktusů, sukulentů, leknínů, ale i bonsají. Poté, co nové přírůstky projdou karanténou a budou řádně zapěstovány, bude se s nimi moci potěšit i veřejnost.

„Jsem ráda, že návštěvnost zahrady roste a že se nový ředitel přihlásil ke spolupráci s ostatními botanickými zahradami, univerzitami a dalšími organizacemi, samozřejmě včetně těch krajských. Zahradu také mnohem více otevírá veřejnosti, a toho si cením. V současné době společně plánujeme investice, které nebudou malé. Postupně je třeba provést nové opláštění skleníků, ale také připravit prostor pro programy a vzdělávání veřejnosti,“ dodala Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Botnická zahrada také od 19. června nabízí prodej elektronických vstupenek. Nově je možné zakoupit roční přenosné i nepřenosné permanentky. Botanická zahrada také nabízí společnou vstupenku, která poskytuje výhody při návštěvě více krajských organizací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Botanická zahrada

Štítky botanická zrahrada, liberec, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká botanická zahrada zvýšila návštěvnost. Láká na nové expozice i komentované prohlídky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.