Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Město otestovalo část stromů na Masaryčce. Připravuje studii na obnovu celé aleje

Kácení aleje na Masaryčce je tématem už několik let. Už před více než deseti lety se řešilo její kompletní vykácení a nahrazení zcela novou alejí, nakonec se ale přistoupilo k průběžné obnově. Radnice nyní nechala provést test téměř čtyřiceti lip lemujících libereckou třídu, aby zjistila, v jakém je aktuálně stavu. Výsledky pak také poslouží pro vypracování studie na kompletní obnovu aleje.

Měření stavu stromů na Masarykově třídě v Liberci

Úterý, 18. července 2023, 11:52

Měření stavu stromů na Masarykově třídě v Liberci
Měření stavu stromů na Masarykově třídě v Liberci

Na otestování stromů byl použit akustický tomograf, který funguje na principu měření rychlosti šíření zvuku dřevem. „Zařízení dokáže posoudit kvalitu stromu a zjistit některá jeho poškození. Současně umí odhalit, zda je třeba použít další, například tahovou zkoušku,“ upřesnil mluvčí radnice Tomáš Tesař.

Stav stromů radnice kontroluje pravidelně, předchází tak jejich možnému pádu. Poslední měření pak dopadlo poměrně dobře. „V tomto konkrétním případě byl výsledek testování uspokojivý, nicméně postupně provedeme i tahové zkoušky, abychom měli jistotu, že nedojde k ohrožení obyvatel, kteří alej využívají,“ řekl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Podle něj je kácení až tou poslední možností. „To je skutečně až krajní řešení, kdy už nemáme možnost, jak dřevinu či celou alej zachránit,“ dodal.

U testovaných stromů na Masaryčce pak testy nezjistily vážnější defekty. Proběhnout ale ještě musí i tahový test, který zjistí, jak na tom je kořenový systém stromů.

Ty by měly proběhnout brzy. „Tento týden máme v rámci rady města schvalovat smlouvu se zhotovitelem, který nám už v minulosti tahové zkoušky na vybraných stromech v této konkrétní aleji zajišťoval. Test provede opět na cca 40 vytipovaných dřevinách,“ vysvětlil Janďourek.

Testování stromů probíhá nejen kvůli bezpečnosti, ale také kvůli připravované studii na kompletní obnovu Masarykovy aleje, kterou chystá Kancelář architektury města (KAM) Liberce. 

„Postupně připraví varianty řešení na budoucí obnovu celé aleje, které se nachází v jedné z nejkrásnějších částí Liberce. Chceme tam zachovat maximum zeleně. Naší prioritou je, se o ní postarat, nikoliv ji likvidovat,“ uzavřel Janďourek.

Ohodnoť článek

Foto Město Liberec

Štítky liberec, masarykova, alej, obnova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město otestovalo část stromů na Masaryčce. Připravuje studii na obnovu celé aleje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.