Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Oheň poničil osvěžovnu ve Frýdlantu. Lidé přispívají na její obnovu

Oblíbenou frýdlantskou kavárnu Jazzová Osvěžovna poničil začátkem července požár její kuchyňské a výrobní části. Večer, když už bylo zavřeno, tam začalo kvůli závadě na digestoři hořet a jen díky všímavosti sousedů se povedlo oheň včas uhasit. I tak se stala kuchyňská část nepoužitelná a kavárna musela zavřít.

Naštěstí se nám oheň podařilo včas uhasit, takže se nerozšířil dál do domu. Avšak vzniklé škody jsou značné, hlavně jsme museli kavárnu uzavřít. Naši milí přátelé nám okamžitě zapůjčili prostory k uskladnění věcí z kavárny, a tak likvidační a opravné práce mohly začít hned,“ informovali své příznivce a návštěvníky majitelé kavárny Magda a Standa Křížkovi.

Díky příznivému počasí práce na obnově pokračují a cílem manželů je otevřít nejpozději na Letní jazzovou dílnu ve Frýdlantu 12. srpna. Oslovili také své zákazníky s žádostí o podporu a během několika dnů se zvedla obrovská vlna solidarity a na záchranu oblíbené kavárny dodnes lidé poslali už tisíce korun. Podpořit ojedinělý podnik může každý.

Jazzová Osvěžovna je místem s příběhem, Magda a Standa jsou srdcaři a jejich podnik byl jedním z prvních tohoto druhu vůbec. Jsou srdcem komunitního života na Frýdlantsku a Standovy legendární dorty nemají obdoby. Byla by škoda, kdyby zůstala kavárna zavřená,“ okomentovala situaci jedna z příznivkyň a návštěvnic kavárny Anna Provazníková.

Podpořit můžete podnik i návštěvou zatím náhradní CAFE Jazzové Osvěžovny ve Vrchlického ulici 945, která je od pátku do neděle otevřena na zahradě a můžete zajít na občasný koncert, dát si palačinky, něco na grilu, točené pivo, kávu, zmrzlinu a další dobroty.

Rekonstrukční práce stále probíhají, máme však ještě hodně před sebou. Za pomoc všem děkujeme,“ vzkazují manželé Křížkovi.

Café Jazzová Osvěžovna ve Frýdlantu začala fungovat v roce 2012, kdy ji manželé Magda a Standa Křížkovi otevřeli, aby „osvěžili a nakrmili“ účastníky Letní Jazzové dílny Karla Velebného ve Frýdlantě. Z týdenního koníčku se stal postupně zdroj obživy a manželé se také snaží oživit místní kulturu. Organizují koncerty, divadla pro děti, TátaFest, snaží se oživit místní farní zahradu. Během Letní jazzové dílny se kavárna mění v „oázu“ plnou jazzu.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto M. a S. Křížkovi

Štítky požár, pomoc, kavárna, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oheň poničil osvěžovnu ve Frýdlantu. Lidé přispívají na její obnovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.