Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Osvěžení v horkých dnech nabízí ve městech i pítka. Lidé by jich uvítali víc

Za horkých letních dnů člověku rychle vyprahne v ústech a pokud nemá u sebe vlastní nápoj a nechce si kupovat lahev v obchodě, jsou alternativou k osvěžení veřejná pítka. Ve městech jich přibývá a lidé je využívají.

Myslím, že pítka jsou dobrá věc a v teplech jaká panují v těchto dnech, určitě poslouží. Minimálně je používám k tomu, abych se osvěžila, namočila si obličej a trochu se napila,“ říká Jana Patzaková z Liberce.    

V Liberci jich lze najít několik. Využívané je ozdobné pítko vedle budovy historické radnice v ulici 5. května, další najdete pod vlakovým nádražím na třídě 1. Máje anebo novější je mezi domem kultury a OC Forum v dolní části města, další najdete na Broumovské, několik jich je v Rochlici a také v Zahradě vzpomínek v Budyšínské.

Počítáme s rozšířením jejich počtu v místech, kde je velká koncentrace lidí nebo jsou tam odpočinkové plochy. Například máme v plánu zřídit pítko v Moskevské ulici, na Soukenném náměstí v místech, kde byl kebab a bude i v Pastýřské v rámci stavby parkoviště P + R,“ vyjmenoval některá z míst, která město plánuje osadit pítky, náměstek primátora pro veřejný prostor Jiří Janďourek (Starostové pro LK). Podle něj se vytipovávají i další místa v rámci chystaných revitalizací lokalit města.

Pítka jsou i v dalších městech, například v nedalekém Turnově jsou pítka zřízená městem i společností Severočeské vodovody a kanalizace, která má dokonce na svých webových stránkách mapku rozmístěných pítek v regionu. V Turnově se tak osvěžíte třeba na náměstí, v centrálním parku, v Nádražní ulici nebo v parku T. G. Masaryka.

Poměrně dost podnětů na zřízení pítek přichází v rámci projektů navrhovaných obyvateli do participativního rozpočtu. Na základě jejich podnětů tak jsou třeba u dětských hřišť nebo pumptreku. A lidé si o ně říkají i v dalším kole participativního rozpočtu,“ přiblížil turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Zájem o další možnost osvěžení v ulicích města projevili lidé také v rámci návrhů podpořených z participativního rozpočtu v Liberci. „Mezi návrhy letošního roku se objevila žádost o instalaci mlžítek ve městě, která by vytvářela vodní mlhu,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky horko, voda, pítka, osvěžení, Liberec, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo si objednal tenhle sra*koidní článek? Zámečník a pár trotlů okolo pítko na Soukenném náměstí slibují několik let. A jak někdo trefně poznamenal - jak se z nich napije pes? Přidejte si Janďourkovy lavičky a máte dva idi*ty na přivázání k totemu a skalpování.

Sobota, 22. července 2023, 21:14Odpovědět

Osvěžení v horkých dnech nabízí ve městech i pítka. Lidé by jich uvítali víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.