Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prameny Liberec a Jablonec lidem chutnají. Vratislavická kyselka slaví rok od obnovy. Oprav se dočká i zámeček

Rok uplynul od okamžiku, kdy se probudila k životu Vratislavická kyselka. Továrna ve Vratislavicích nad Nisou doslova vstala z trosek a opět zde začali vyrábět stejnojmennou minerálku v příchutích přírodní, citrónová a pomerančová. Současně sem společnost Kitl, která areál vlastní, přesunula výrobu sirupů.

Za loňský rok se prodalo 1,1 milionu lahví sirupů a kolem sta tisíc Vratislavické kyselky. „Minerálku jsme začali prodávat loni v srpnu a jen tady po okolí, nejsme stále ještě na moc místech a tam kde jsme, tak to lidé milují,“ hodnotí jednatel společnosti Jan Vokurka a podotýká: „Každý den mi chodí nějaké zprávy od lidí, kde minerálku pijí. Řádově jsme jich prodali tak kolem sta tisíce, nezbývají, všechno, co vyrobíme, prodáme.“ 

Rok od obnovení stáčení Vratislavické kyselky

Pátek, 21. července 2023, 14:04

Rok od obnovení stáčení Vratislavické kyselky
Rok od obnovení stáčení Vratislavické kyselky

Vratislavická minerálka má totiž jednu unikátní věc, která je ale zároveň pro její rozšiřování do více obchodů problémem a důvodem, proč ji odmítají mnohde prodávat. Dodává se totiž výhradně ve skleněných vratných lahvích. A to je trochu náročnější, protože obchodník musí sklo odebírat zpět a pak si pro něj výrobce přijíždí, aby ho znovu naplnil.

Často právě kvůli tomu obchodníci naši minerálku odmítají prodávat. A přitom vratné lahve mi dávají velký smysl, sklo se vyrábí tady ve sklárnách, je to naše. Chuťově se v nich minerálka nemění a vydrží i mnohem déle. Ale bohužel není zájem o podporu vratných skleněných lahví ani ze strany státu,“ komentuje Vokurka.

Vratislavická kyselka nicméně vzkvétá. Poté, co dali výrobci na trh kyselku, zjistili, že musí rozšířit areál o skladové haly, protože už se do té stávající lahve nevejdou.

Úplně všichni se ptají, kdy budeme opravovat zámeček. Jednou to bude, je pro nás závazek, abychom to udělali, vždy ho máme i na etiketách. Naší vizí je, že do zámečku přijdou lidé, najdou tam třeba kavárnu, ochutnají naše produkty, prohlédnout si náš areál. Třeba nyní jsme vytvořili prameník, domek, ve kterém mohou vidět, jak čerpáme minerální vodu. Právě proto jsme to udělali, abychom to mohli ukázat. To je první krok k vytvoření budoucího prohlídkového okruhu,“ vysvětluje Vokurka.

Zatím se moou lidé přijít podívat do areálu i výrobny v rámci dne otevřených dveří. Ale v budoucnu, až bude zázemí, bude možné navštěvovat areál i jindy.

Společnost Kitl koupila areál bývalé Vratislavické kyselky ve Vratislavicích v roce 2022 a krátce poté odstartovala stáčení minerálky ze dvou zdejších obnovených pramenů, které se symbolicky jmenují Liberec a Jablonec. Postupně v uplynulém roce firma do výroby investovala takřka 100 milionů korun, mimo jiné pořídila unikátní mycí linku na skleněné lahve, stáčecí linku a nejnovějšími pomocníky jsou dva roboti, jimž příznivci kyselky vymysleli jména Lahvič a Bednič.

Původní výroba Vratislavické kyselky zde skončila v roce 2004. Její obnovu s nadšením sledují i bývalí zaměstnanci, například Lubomír Švenda, který byl v minulosti vedoucím provozu původní Vratislavické kyselky.
Obnově strašně fandím. Když mě pan Vokurka oslovil, dal jsem mu úplně všechny papíry, co jsme o kyselce měl. Občas se sejdeme, popovídáme si. Já jsem u vytržení, je to pětadvacet let, co to bylo zavřené a strašně tomu fandím, vždycky jsem byl patriot,“ okomentoval muž, který si nenechal ujít dnešní den otevřených dveří

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky tradice, minerálka, Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámeček = nikdy. A radši ani nechtějte vidět, jak to tam vypadalo dříve. A minerálka? Pokud vím, pramen(y) jsou slabé, takže nikdy už to nebude běžná věc v obchodech, kor ne za tu kitlovskou cenu.

Sobota, 22. července 2023, 20:56Odpovědět

Jiří Volek

Přidat do obyčejného sirupu občejné bylinky a prodávat ho v dárkovém balení za cenu tvrdého alkoholu je jistě skvělý marketigový počin. Ale prodávat obyčejnou stolní minerální vodu za cenu laciného vína, daleko převyšující ceny ostatních obyčejných minerálních vod na trhu, to už je hodně přes čáru a producent zřejmě počítá s omezenou inteligencí spotřebitelů.

Sobota, 22. července 2023, 09:02Odpovědět

Prameny Liberec a Jablonec lidem chutnají. Vratislavická kyselka slaví rok od obnovy. Oprav se dočká i zámeček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.