Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Liberecký kraj hledá náhradní rodiče pro děti, které nemohou vyrůstat ve své biologické rodině

Krajský úřad Libereckého kraje zaznamenal v uplynulém roce nárůst počtu žádostí o vykonávání náhradní rodinné péče. Stále je však počet náhradních rodičů v kraji nedostačující. Dětí, které vyhledávají náhradní rodiny, je aktuálně kolem 160. Kampaň s názvem MÍT DOMOV A RODINU: „Samozřejmost, nebo vzácnost?“ probíhající v našem kraji by měla pomoci počet náhradních rodičů navýšit.

„Vloni jsme přijali na Krajském úřadě Libereckého kraje celkem 42 žádostí o vykonávání náhradní rodinné péče, z toho bylo 16 žádostí o zařazení do evidence osvojitelů, 15 žádostí o zařazení do evidence pěstounů a 11 žádostí o zařazení do evidence pěstounů na přechodnou dobu. Oproti roku 2021 se jedná o 45% nárůst celkového počtu podaných žádostí,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

V roce 2022 nalezlo náhradní rodinu celkem 66 dětí. Z toho 22 dětem bylo zprostředkováno osvojení a 13 pěstounská péče. Do pěstounské péče na přechodnou dobu bylo v roce 2022 svěřeno 31 dětí z Libereckého kraje. Jedná se o krátkodobou péči (maximálně po dobu jednoho roku), která řeší krizovou situaci v životě dítěte tak, aby nemuselo být umístěno v kolektivním zařízení.

„Počet podaných žádostí za daný rok není možné dávat do přímé souvislosti s počtem zprostředkovaných dětí do náhradní rodinné péče. Celý proces od podání žádosti přes odborné posuzování, přípravu žadatele a jeho případné zařazení trvá přibližně jeden rok. Pokud tedy zájemce podá svoji žádost v jednom kalendářním roce, nedá se obecně určit, zda bude zařazen do evidence v tomtéž roce nebo až v roce následujícím,“ dodal náměstek Tulpa.

Od roku 2015 funguje celokrajská kampaň MÍT DOMOV A RODINU: „Samozřejmost, nebo vzácnost?“, jejíž cílem je zvýšit zájem veřejnosti o náhradní rodičovství. „Pořadatelé kampaně, kam patří Krajský úřad Libereckého kraje a organizace věnující se doprovázení pěstounských rodin, se zaměřují například na osvětu prostřednictvím každoročního konání Týdne náhradního rodičovství. Během něj veřejnosti nabízí volně přístupné akce, jakou jsou besedy s odborníky a náhradními rodiči, výstavy fotografií pěstounů nebo videoprojekce s tematikou náhradního rodičovství. Mezi další aktivity patří také vyvracení mýtů a předsudků o problematice a seznamování veřejnosti se skutečnými příběhy náhradních rodin,“ sdělil tiskový mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Bližší informace o náhradním rodičovství v Libereckém kraji naleznou zájemci na webové stránce http://www.rodinalk.cz.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, náhradní péče, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj hledá náhradní rodiče pro děti, které nemohou vyrůstat ve své biologické rodině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.