Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Liberecká potravinová banka bude nově balíčky rozvážet přímo klientům

Liberecká potravinová banka bude nově balíčky s potravinami a drogistickým zbožím rozvážet i přímo jednotlivým klientům. Rozvoz je součástí tříletého projektu takzvané mobilní výdejny financovaného z evropských fondů. V Libereckém kraji je deset obcí s rozšířenou působností a do každého z těchto míst by mohla mobilní výdejna vyrazit jednou za dva týdny, řekl ředitel liberecké potravinové banky Josef Vlček. Běžná spolupráce s organizacemi, kterých má banka v kraji 60, bude pokračovat, výdejny jsou navíc.

Na některých místech v kraji zatím podle Vlčka spolupráce chyběla, jinde neměli jak lidem v malých obcích potravinovou pomoc dopravit, to by měla právě mobilní výdejna vyřešit. Lidé, kteří takovou pomoc potřebují, se ale nemohou obracet s žádostí o potraviny přímo na banku, pokud to udělají, odkážou je na město či organizaci, s nimiž spolupracují. „My jako potravinové banky nemůžeme rozhodnout o tom, kdo dostane potravinovou pomoc, organizace nebo sociální odbory měst budou ty klienty dál vytipovávat," doplnil Vlček.

Potravinová banka má k dispozici čtyři auta, jedno teď vyčlení pro mobilní výdej, do budoucna by ale podle Vlčka rádi získali dalšího auto. „Vybavené by mělo být i zásuvkou pro případné připojení ledničky. Pokud bychom vezli i nějaké čerstvé potraviny jako jogurty nebo mléko, tak abychom to mohli chladit až do poslední chvíle, než to předáme. Počítáme, že balíček bude v banánové krabici, aby ten, kdo ho dostane, z něj mohl týden případně i 14 dnů vařit, k tomu od nás dostane i čerstvou zeleninu a pečivo," řekl.

Banka už s nabídkou spolupráce oslovila zhruba 40 měst a obcí v kraji a dohodla se i s desítkou organizací. Starostové, kteří vědí, že mají v obci jednotlivce nebo rodinu, která takovou pomoc potřebuje, se ale mohou podle Vlčka na banku i sami obrátit a navázat spolupráci. Balíčky je banka připravena rozvážet klientům až domů. „Pokud bychom je někde složili, tak než si pro to ten člověk přijde, tak jak by třeba v tomhle teplu ta zelenina nebo ovoce vypadaly," řekl Vlček. Pro maminku se třemi dětmi nebo seniora o holi, by navíc podle něj bylo složité si balíček potravin dopravit domů.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2012, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Loni rozdělila 387 tun potravin a drogerie, zhruba o deset procent víc než v roce 2021. Podpořila bezmála 102 000 lidí a připravila přes 31 000 potravinových balíčků. Vedle potravinových sbírek získává zboží přímo z obchodů, a to včetně mléčných výrobků, pečiva, ovoce a zeleniny, kterým končí lhůta spotřeby a skončily by jinak v odpadu. „Za první pololetí jsme takhle zachránili 197 tun potravin, loni to bylo ve stejném období 137 tun," dodal Vlček.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Potravinová banka Libereckého kraje

Štítky Liberec, potravinová banka, potraviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká potravinová banka bude nově balíčky rozvážet přímo klientům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.