Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé přišli se čtyřiceti návrhy, co udělat ve městě. Připraveno je 8 milionů

Do tak zvaného participativního rozpočtu Tvoříme Liberec, kam mohou lidé hlásit své nápady na vylepšení veřejného prostoru ve městě, je letos přihlášeno přes čtyřicet námětů. Hlasování o tom, který z nich bude převeden do reálné podoby, začne v říjnu.

Do participativního rozpočtu přišlo 39 žádostí online a tři došly písemně. Šest z nich jsou super velké projekty, pět velké projekty a ostatní projekty menšího rozsahu. Nyní se bude posuzovat jejich realizovatelnost a rozhodne se, zda budou zařazeny do hlasování,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Lidé přihlásili své náměty celkem za 24 milionů korun, avšak na projekty participativního rozpočtu je vyčleněno 8 milionů.  O tom, který z nich bude nakonec skutečně přetvořen z nápadu ve skutečnost rozhodnou Liberečané v hlasování, které bude spuštěno letos v říjnu.

Také do letošního ročníku projektu Tvoříme Liberec lidé přihlásili různorodé nápady. Například se objevil nápad na výstavba pumptraku u cyklostezky v Machníně nebo námět pro vytvoření modelu města, který by byl umístěný v Kostelní ulici jako turistická atrakce. Dalším nápadem je například umístění veřejného grilu v Americké ulici anebo instalace mlžítek ve městě, tedy vodních sloupců, které přináší v létě osvěžení.

Statutární město Liberec letos vyhlásilo participativní rozpočet potřetí. Vloni v něm uspělo 11 projektů za pět milionů korun a Liberečané tehdy přihlásili 50 návrhů. Největší podporu veřejnosti získal projekt pokračování revitalizace Lesního koupaliště nebo projekt na oživení břehu řeky Jizery naproti fotbalovému stadionu. Z menších návrhů pak vybudování hřiště pro děti na Spáleništi nebo úprava úseku cesty v Machníně, tak aby děti mohly bezpečněji chodit do školy.

Větší z projektů jsou ve fázi přípravy a budou se v dohledné době realizovat, například úpravy u řeky v Růžodole nebo úpravy na Fügnerově ulici. Některé z menších větší jsou již hotové,“ doplnil náměstek pro veřejný prostor Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky participativní rozpočet, projekty, veřejnost, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

George Chorche

A kudy vlastně Libercem Jizera protéká? ????

Čtvrtek, 27. července 2023, 19:10Odpovědět

Monika Kocourová

Prosím, jaký liberecký fotbalový stadion na břehu řeky Jizery máte na mysli?

Čtvrtek, 27. července 2023, 12:37Odpovědět

Lidé přišli se čtyřiceti návrhy, co udělat ve městě. Připraveno je 8 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.