Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V oblíbených turistických cílech v Libereckém kraji jsou se sezonou spokojeni

V oblíbených turistických cílech v Libereckém kraji jsou v polovině prázdnin s letní sezonou většinou spokojeni. Na řadu míst se po covidu vrátili i zahraniční návštěvníci. Podobnou návštěvnost jako loni hlásí Hrad a zámek Frýdlant, liberecký zábavní vědecký park iQLandia nebo Bozkovské dolomitové jeskyně. Někde už je návštěvnost srovnatelná s léty před koronavirovou pandemií, jinde ale stále část turistů chybí.

Spokojeni jsou s letošní sezonou na Hradě a zámku Frýdlant, v červenci je návštěvnost zhruba na úrovni loňského roku. Sezona je podle kastelána Jiřího Holuba dobrá, slabší byla návštěvnost v prvních dvou červencových týdnech, kdy extrémní teploty k prohlídkám příliš nelákaly. S ochlazením v posledních dnech zájem roste. „Jsme na nějakých 600 až 800 návštěvnících denně," doplnil kastelán. Více než polovinu návštěvníků tvoří podle něj Poláci, pomalu už se vrací i Němci.

Zámek Frýdlant patří do desítky nejnavštěvovanějších turistických cílů v Libereckém kraji. Jeden z nejrozsáhlejších památkových celků v severních Čechách spojuje středověký hrad a renesanční zámek. Před letošní sezonou prošla expozice zásadní proměnou, dříve zámecké interiéry přibližovaly druhou polovinu 19. století, nyní zachycují jejich podobu ze 30. let minulého století z doby posledních členů rodu Clam-Gallas. „Návštěvníci oceňují i volný vstup do nádvoří, kde vznikla kavárna," dodal kastelán.

Kolem 50 tisíc návštěvníků čekají v červenci stejně jako loni nebo před covidem v libereckém zábavním vědeckém parku iQLandia. „V červnové a zářijové víkendy bývá při krásném počasí hodně prázdno, o letních prázdninách je však centrum zaplněno bez ohledu na počasí. Pokud zaprší, nastávají ale o prázdninách dny, kdy je potřeba vyhlásit i stop stav. To je však spíš případ konce července a začátku srpna, kdy velké podniky mají celozávodní dovolené," řekl ředitel centra Pavel Coufal.

I do iQLandie už se po covidu vrátili i zahraniční návštěvníci, kteří v minulosti tvořili zhruba třetinu hostů. „Pozorujeme větší nárůst návštěvníků z Polska na úkor saských návštěvníků," doplnil Coufal. Největším lákadlem je podle něj humanoidní robot TheSpian. „Oblíbené jsou i science show, hrající fontána a třeba expozice MatematikUm. S velkým zájmem se setkala akce Vesmírné léto v planetáriu, kde jsme během covidu obměnili technologii a připravili nové autorské pořady," dodal ředitel centra.

Ochlazení v posledních dnech zvýšilo zájem o Bozkovské dolomitové Jeskyně na Semilsku. „Turistů je letos zatím zhruba stejně jako loni," řekl vedoucí jeskyní Dušan Milka. Ve srovnání s obdobím před covidem je ale návštěvnost o pětinu nižší. „Ve srovnání s obdobím před covidem nám připadá, že obecně je návštěvnost slabší. Nevím, jestli jsou ti lidé v Polsku, Chorvatsku nebo někde jinde, ale prostě není jich tolik," doplnil Milka. Přibylo ale podle něj zahraničních turistů, a to nejen ze sousedního Německa a Polska, častými návštěvníky jsou teď také Belgičané, Nizozemci nebo Dánové.

Navzdory ochlazení jsou s návštěvností spokojeni také v areálu Maškova zahrada v Turnově, který je nejlépe vybaveným koupalištěm v kraji. „My máme letos osmou sezonu a v červnu jsme měli druhý nejhorší červen, v červenci se to začalo otáčet a do 20. července jsme měli nějakých 15.000 návštěvníků, pokud by to pokračovalo dál, dostali bychom se přes 17.000, 18.000 návštěvníků a byl by to druhý nejlepší červenec. Počasí se zkazilo, ale červenec už bude průměrný, možná lehce nadprůměrný," řekl vedoucí Maškovy zahrady Tomáš Špinka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Státní hrad a zámek Frýdlant

Štítky ČR, turistika, památky, rekreace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V oblíbených turistických cílech v Libereckém kraji jsou se sezonou spokojeni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.