Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cesta na hrad Bezděz je opět bezpečná, stromy popadané při vichřici odstranili

Cesta na hrad Bezděz je pro turisty opět bezpečná, popadané stromy, které přístupovou cestu k hradu po vichřici v minulém týdnu zatarasily, hasiči a odborná firma odstranili. Dva dny byl kvůli tomu hrad zavřený. Hrad obklopují lesy ve správě Vojenských lesů a statků Mimoň. Revírník udělal revizi stromů a nechal odstranit i ty zaklíněné nad cestou ve spodní části trasy, lidé se tak na hrad už dostanou bezpečně, řekl kastelán Kamil Seidl.

Stromy na cestu k hradu popadaly při bouřce doprovázené vichřicí. „Byl to dvojstrom, dva letité vzrostlé buky. Šel s nimi i kořenový bal, takže se tam uvolnily i nějaké kameny, skalní podloží," popsal událost kastelán. Stromy dopadly vedle jedné z 15 kapliček, které jsou součástí křížové cesty vybudované v roce 1686. Opřel se o její kraj, díky zásahu odborné firmy ale k poškození nedošlo. "Strom s kořenovým balem vyhnuli mimo trasu a uvázali ho na vyšší strom," dodal Seidl.

Hrad Bezděz patří k nejvýznamnějším českým gotickým památkám, založil ho Přemysl Otakar II. v roce 1264. Po jeho smrti v bitvě na Moravském poli byl na Bezdězu vězněn jeho syn Václav II a manželka. Na začátku 14. století přešel hrad do majetku šlechty a do správy panovníka se vrátil až za Karla IV. V době husitských válek byl hrad nejmocnější oporou katolické církve na severu Čech. V srpnu nabízí návštěvníkům vystoupení šermířů, historická a fantasy vystoupení, prohlédnout si mohou středověké zbraně.

Podle Národního památkového ústavu (NPÚ) patří Bezděz k nenavštěvovanějším památkám v Libereckém kraji, loni jím prošlo bezmála 54 550 turistů. Uzavření hradu po vichřici, ale také tropické teploty v červenci snížily letos o prázdninách zájem o památku. V červenci podniklo poměrně náročný výstup na hrad 14 400 lidí, to je asi o 2400 méně než loni. „Jinak by to bylo zhruba stejné číslo," dodal Seidl.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, památky, počasí, vichřice, Bezděz, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta na hrad Bezděz je opět bezpečná, stromy popadané při vichřici odstranili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.