Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mrazivá zpověď. Liberecký úředník spáchal sebevraždu, svůj příběh se rozhodl zveřejnit

Na webu Libereckého kraje se ve čtvrtek objevila krátká a smutná zpráva. Zemřel vedoucí oddělení cestovního ruchu Jakub Šeps. Mladý úředník začátkem týdne spáchal sebevraždu a o jejích příčinách a svých pocitech se rozhodl ještě před svou smrtí promluvit. Jeho příběh zveřejnil jeho bratr.

„Jsem Jakub Šeps - kluk zamilovaný do cestování, objevování – nových zemí, chutí, vůní, lidí, řečí, informací a vlastně skoro všech krás, co svět nabízí. Oficiálně mladý státní úředník, který si svým workoholismem zničil zdraví a skončil na konci,“ píše v mrazivém dopise.

Šeps poslední tři roky pracoval jako vedoucí cestovního ruchu na krajském úřadě Libereckého kraje. A právě jeho workoholismus byla jedna z příčin jeho smrti. Práce byla podle něj nejspíš únikem od osobních problémů.

„Už od malička jsem byl tak trochu samotář, možná to vyplývalo z toho, že jako rodina jsme díky despotickému otci (naprostý opak pozitivního mužského vzoru) neměli žádné přátele. A když říkám žádné, tak opravdu žádné, celé dětství bez návštěv, s žádnou další rodinou jsme se nedružili a 365 dní v roce byli jako rodina sami pro sebe. Což v kombinaci s dalšími čtyřmi sourozenci působilo, že se na nás okolí dívalo občas/možná často, skrz prsty,“ píše Šeps s tím, že mu vlastně v dětství a dospívání nikdo nevěřil.

„Zalíbení jsem nalezl v práci, v každé bylo tak extrémně snadné být skvělý, uspět a třeba i systém a procesy posunout o kousek dále,“ pokračuje.

V roce 2020 pak nastoupil na krajský úřad a v dopise ukazuje, jak vysoké bylo jeho pracovní nasazení. Za tři roky zvládl neuvěřitelných 1177 hodin přesčasů, pracoval vlastně nepřetržitě, včetně večerů a víkendů.

„Celé to vlastně bylo až nelidské, telefony neustále zvoněly, emaily průběžně cinkaly, lidé chodily na schůzky, kolegyně a kolegové měly otázky, kalendář se plnil řadou jednání různě po světě, do toho milion úkolů ke splnění, úředničina v podobě spousty tabulek, bodů do rady, objednávek, faktur, jednání a porad, které často k ničemu nevedly, ale které si vyžadovaly plné soustředění. No, nepřál bych to nikomu,“ pokračuje.

„Nedává mi další působení v tomhle světě už žádný smysl"

Sám sebe považoval za workoholika a jeho problémy se nabalovaly, zlom podle něj přišel ve chvíli, kdy měl na pracovní pozici na krajském úřadu skončit. Na krajském úřadě totiž působil jako náhrada za kolegyni, která byla na mateřské dovolené. Jenže podle jeho slov mu bylo slíbeno, že na úřadu zůstane, o čemž ho měla ujistit náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro LK). To se ale nestalo. „Připravil jsem se na to, že třeba ještě dalších 5 let budu na této pozici kontinuálně budovat, stavět a inovovat a tomu jsem přizpůsoboval všechny kroky. Paní náměstkyni jsem plně důvěřoval a svěřil se do jejích rukou. Ale když ta situace s návratem z mateřské přišla, tak mi bylo suše oznámeno, že se kolegyně vrací a pracovní poměr mi končí, náhradou mi byla nabídnuta práce v ZOO na marketingu nově vznikající společné vstupenky – výsměch. Jako když z Ferrari máte přesedlat do Trabantu," popsal. V dopise ale kritizuje i metody jeho nadřízeného z odboru kultury, cestovního ruchu a památkové péče.

Šepse poté postihly zdravotní problémy i únavový syndrom. „Bolel mě z toho celý člověk a navíc jsem si uvědomil, že jsem si vlastně zhuntoval, jestli ne celé, tak určitě půl, zdraví – atopický ekzém, extrémně vysoký tlak, obezita, zuby ne úplně ve skvělé kondici, problém s játry. Postihl mě únavový syndrom a také jsem přes jednu noc zešedivěl. Najednou jsem byl ke všemu naprosto apatický, jako bych ztratil veškerou radost ze života a s tím prakticky veškeré emoce. Spoustu lidí jsem svým následným chováním zklamal, ale už jsem nemohl dál fungovat podle očekávání... Často jsem ráno ležel v posteli a nechtěl se zvednout, protože jsem k tomu neviděl žádný důvod. Proč jít do práce? Proč se najíst? Všechno mi najednou bylo jedno," popisuje s tím, že nechápe, že mu nikdo nepomohl, že se nikdo nad jeho pracovním tempem i zdravotním stavem nepozastavil.

Drbna se o výjádření obrátila i na Liberecký kraj. „Tato nešťastná událost nás všechny velmi mrzí. V současné době s ohledem na rodinu a na kroky spojené s vyšetřováním tragické události však nemůžeme podat více informací,“ uvedl mluvčí úřadu Filip Trdla.

„Další místa neobjevím, další jídla neochutnám, nové lidi nepoznám"

A tak podle něj přišlo nevyhnutelné. „Začal jsem mít seriozní problémy.. tak jsem se rozhodl zvážit všechna pro a proti a rozhodl se ukončit. Nedává mi další působení v tomhle světě už žádný smysl. Možná to je zbabělé, ale možná to je naopak hrdinské... Ve všech případech to je logické rozhodnutí, žádný afekt, nebo momentální blbý nápad. Poslední týdny jsem vlastně jen tak přežíval, uzavřel se před světem a tím samozřejmě několika lidem ublížil, nebo jim přidělal starosti, ale opravdu jsem nemohl jinak...Toť můj příběh! Doputoval jsem, další místa neobjevím, další jídla neochutnám, nové lidi nepoznám. Tyhle poslední řádky píšu v slzách, ale bohužel takový je můj osud,“ uzavírá své vyprávění.

Příběh se rozhodl zveřejnit, aby pomohl lidem s podobnými problémy. „Přes to, že jsem nekradl a nepodváděl, tak jsem SVŮJ ŽIVOT NEZVLÁDL A JSEM NA JEHO KONCI. Proto celé tohle píši, je to zpověď, varování a apel na všeobecné zvolnění a zmírnění tlaku společnosti na výkon a úspěch. Níže je příběh o opravdu extrémním pracovní zatížení, které jsem podstupoval s vidinou změny světa k lepšímu,“ dodal.

Na zprávu o smrti Šepse na twitteru reagoval například herec a režisér Jakub Wehrenberg. „Nemám slov. Člověk, kterého jsem poznal při natáčení Karavanu i Hospod, který mi moc pomohl, už dál nemohl a rozhodl se odejít. Ten příběh je děsivý a věřím, že o něm ještě uslyšíte," napsal.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky jakub šeps, sebevražda, liberecký kraj, krajský úřad, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrazivá zpověď. Liberecký úředník spáchal sebevraždu, svůj příběh se rozhodl zveřejnit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.