Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hoteliér Lukáš Pytloun: Pro hotely vyšších kategorií Airbnb konkurencí není

Pokoj od 500 korun i luxusní chalupu v Jizerských horách za 12 tisíc korun na noc je možné pronajmout v Libereckém kraji prostřednictvím aplikace Airbnb. Na výběr jsou stovky míst. Pro čtyřhvězdičkové hotely to konkurence není, ale v případě hotelů nižších kategorií, apartmánů nebo penzionů určitě, řekl majitel řetězce Pytloun hotels Lukáš Pytloun, který provozuje 15 hotelů, penzionů a apartmánových domů v Libereckém kraji, Praze a Krušných horách.

Krátkodobé pronájmy přes Airbnb, Booking a další weby jsou dnes významnou součástí turistického sektoru v Evropské unii, podle Evropské komise letos tvoří asi čtvrtinu veškeré nabídky ubytování pro turisty. Airbnb funguje už 15 let, i Pytloun využíval platformu k pronájmu zejména apartmánů, v minulých letech ji ale opustil. Teď s oživením cestovního ruchu se zase plánuje vrátit. „I spousta hotelů inzeruje na Airbnb, je to další z kanálů, jak oslovit zákazníka," doplnil hoteliér.

Levnější krátkodobé pronájmy zejména bytů volí podle Pytlouna hlavně početnější rodiny nebo skupiny turistů, protože hotely většinou tak velké pokoje nemají. „Hlavně v Praze musí být ale pro sousedy nepříjemné, když se v bytě vedle nich každé tři dny mění osazenstvo," poznamenal. Za velkou konkurenci občasné pronajímatele hoteliér nepovažuje, nelíbí se mu ale, že často neplatí z příjmů daně a neodvádějí obcím poplatky za ubytování. I díky tomu mohou nabízet nižší ceny než ubytovatelé, kteří daně a poplatky poctivě platí.

Třeba v oblíbeném krkonošském středisku Harrachov na Jablonecku se ale na ubytovávání turistů v apartmánech "načerno" zaměřili a dokážou se mu poměrně úspěšně bránit. Pomohla v tom kromě jiného slevová karta hosta Harrachov Card, kterou turisté ubytovaní v hotelech a penzionech dostávají zdarma. „Návštěvníci to od ubytovatelů vyžadují, pokud ale pronajímatel není registrovaný a neodvádí za hosty poplatky, karty pro ně nemá," řekl starosta Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

Harrachov patří k největším krkonošským střediskům v Libereckém kraji. Město má 1400 stálých obyvatel a podle údajů z Českého statistického úřadu 85 registrovaných ubytovacích zařízení se zhruba 4340 lůžky. Ubytovací kapacity jsou ale ve skutečnosti výrazně vyšší, ve městě jsou totiž desítky apartmánových bytů a většinu z nich vlastníci také pronajímají. Právě na takové pronájmy, za které v minulosti vlastníci neodváděli poplatky, se podle starosty v Harrachově zaměřili.

„Přijali jsme novou kolegyni, která dříve sama pronajímala, takže se ve všech těch systémech vyzná," řekl Vašíček. Město si ubytovatele i prověřuje tak, že si pobyty objednává, dokáže tak odhalit ubytovatele, kteří se poplatkům vyhýbají. U nových projektů apartmánového bydlení jedná podle starosty město přímo s developery a nové vlastníky pak oslovuje a uzavírá s nimi smlouvy na odpad i registraci do systému na ubytování. I díky tomu se letos podle Vašíčka příjmy z poplatků za pobyt za prvních šest měsíců v Harrachově zvýšily ve srovnání s loňský rokem o milion korun.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pytloun Hotels

Štítky ČR, turistika, internet, služby, firmy, Airbnb, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hoteliér Lukáš Pytloun: Pro hotely vyšších kategorií Airbnb konkurencí není  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.