Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Začátkem příštího roku se někde na Frýdlantsku dočkají lepšího signálu

Výpadky signálu mobilního operátora, nemožnost dovolat se na tísňovou linku. Obyvatelé některých částí Frýdlantska mají dlouhodobě problémy s pokrytím, což by se mělo na některých místech začátkem příštího roku změnit.

Například zcela bez signálu jsou v Dolní Oldříši, na řadě míst v Hejnicích, Horní Řasnici, Bulovce či Kunraticích. Operátoři tam sice pokrytí mají, ale signál je slabý, a tak se lze dovolat jen někde a ač obce na poskytovatele služeb neustále tlačí, aby signál posílili, většinou se dočkají shodné odpovědi.  Není to pro ně ekonomicky výhodné.

Třeba na obecním úřadu signál skoro není, a tak musí vycházet ven,“ popisuje starosta Kunratic na Frýdlantsku Milan Götz (KUNRATICE). To je ale v případě obce jen drobná ukázka slabého pokrytí, na některých místech je to mnohem horší.

Větší problém spatřuji třeba v tom, že pohraniční lesy nemají pokrytí vůbec, přitom je v nich hodně turistů, cyklistů nebo houbařů a ti se pomoci, pokud budou potřebovat, nedovolají. Například u nás je hraniční cesta, kde nemají spojení ani hasiči, protože je tam radiový stín,“ popisuje Götz a přidává historku z uplynulého týdne, kdy chybějící signál výrazně zkomplikoval hasičům hašení požáru v lese, kde někdo úmyslně zapálil kradený vůz.

Kvůli špatnému pokrytí vyvolal Liberecký kraj jednání se zástupci Českého radiotelekomunikačního úřadu. Ten prověřil sílu signálu a pokrytí na Frýdlantsku a potvrdil, že oblast sedmi obcí na tom není úplně nejlépe. Nicméně úřad nemůže operátorovi posílení nařídit, neboť mobilní operátor stále splňuje podmínky dané povinnostmi poskytování služeb v České republice a podle smlouvy má na změnu čas až deset let.

Vylepšit nevyhovující pokrytí mobilního signálu by velmi pomohlo snížit kriminalitu v dané oblasti. Proto jsme se v otázce posílení sítě obrátili na Český telekomunikační úřad. Úřad nás informoval o tom, že signál bude v Horní Řasnici posílen do února příštího roku. Ředitel telekomunikačního úřadu pan Marek Ebrt také přislíbil, že bude dále jednat s operátory na vykrytí hluchých míst,“ přiblížil výsledky jednání hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Na společném setkání se zástupci Českého telekomunikačního úřadu a dotčenými starosty Frýdlantska přislíbil podporu i Liberecký kraj.

Jsme připraveni jednat a podpořit obce, které se potýkají s chybějícím pokrytím, jako jsou Kunratice, Dolní Oldříš, Ves, Háj, Srbská, Andělka a Saň,“ řekl hejtman Půta a dodal: „Umím si představit, že bychom společnou investicí, plynoucí od kraje, ale i obce, mohli zajistit dokrytí lokalit, kde signál stále chybí.“

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky signál, pokrytí, Frýdlantsko, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátkem příštího roku se někde na Frýdlantsku dočkají lepšího signálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.