Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Hospic z daru nakoupí speciální matrace, pořídit jich potřebuje víc

Téměř půl milionem korun dohromady podpořil liberecký Hospic svaté Zdislavy Nadační fond Umění doprovázet. Od nadace nyní hospic získává další finanční podporu ve výši 30 tisíc korun. Zakoupí za to čtyři antidekubitní matrace, které pomáhají v prevenci proti tvorbě proleženin.

Jeden z projektů nadace se zaměřuje právě na přístroje a zdravotnické pomůcky.

Nadační fond Umění doprovázet byl založen v červenci roku 2006 a v průběhu svého trvání poskytl českým hospicům téměř 6 milionu korun. Kromě finanční a materiální pomoci stávajících a nově vznikajících hospiců provozuje fond na telefonním čísle 604 414 346 též poradenskou linku pro těžce nemocné, jejich rodiny a blízké, která působí pro celou republiku a poskytuje snadno dostupnými metodami kvalitní informace důležité pro řešení situace, v níž se těžce nemocní nebo jejich blízcí ocitli.

Tímto projektem pomáháme hospicům získávat finanční prostředky na nákup přístrojů a zdravotnických pomůcek, které velkou měrou pomáhají nejen zlepšit kvalitu života pacientů v jeho závěrečné fázi, ale také velmi usnadňují práci ošetřujícího personálu,“ řekla Hana Haráková, zakladatelka a předsedkyně správní rady nadačního fondu. K těmto pomůckám patří třeba automatická polohovací lůžka, lineární dávkovače léků, kyslíkové koncentrátory, odsávačky, toaletní vozíky či antidekubitní matrace, které jsou klíčové pro péči o trvale ležící pacienty.

Mezi nejdůležitější pomůcky, které půjčujeme, patří elektrická lůžka s kvalitními antidekubitními matracemi,“ vysvětluje ředitelka hospice Taťána Janoušková. Matrace významně přispívají nejen ke zlepšení komfortu ležících pacientů, ale také jsou významnými pomocníky proti vzniku dekubitů.

Vzhledem k velkému využívání je nutné matrace pravidelně vyměňovat. V současné době bychom potřebovali pořídit 10 antidekubitních matrací, které by nahradily ty opotřebované. Za dar nadace Umění doprovázet jsme proto velice vděčni, protože i díky této pomoci můžeme obnovu uskutečnit a čtyři antidekubitní matrace zakoupit,“ přibližuje Janoušková.

V roce 2018 otevřel nadační fond pro pečující rodiny na Rakovnicku také půjčovnu kompenzačních pomůcek (více tady). Od roku 2009 je členem Asociace nadačních fondů Fóra dárců, v roce 2012 získal jako jeden z prvních nadačních fondů v ČR „Známku kvality“ udělenou Fórem dárců.

Hospic sv. Zdislavy poskytuje své služby v Libereckém kraji od roku 2009. Jeho hlavním cílem je přispět ke zlepšení péče o umírající a jejich blízké na Liberecku a Jablonecku. Od ledna 2016 poskytuje nejen domácí hospicovou péči, ale provozuje i lůžkový hospic s 28 pokoji pro klienty. Během svého fungování poskytl své komplexní služby již mnoha nevyléčitelně nemocným pacientům, většinou s onkologickým onemocněním a jejich rodinám.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hospic sv. Zdislavy

Štítky hospic, podpora, nadace, pomůcky, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospic z daru nakoupí speciální matrace, pořídit jich potřebuje víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.