Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chutě Indie a Nepálu Liberečáky lákají. Bratři otevřeli už druhý podnik

Bratři Kiran a Kishor Rayamajhiovi žijí v Liberci už řadu let. Před pár lety otevřeli restauraci Sagarmatha a doslova okamžitě měli plno, exotika z Nepálu a Indie Liberečáky přitahovala. Začátkem léta vybudovali sesterskou restauraci Mountain a i ta se téměř hned zaplnila. Že bratři i jejich tým vařit umí potvrdilo i několik ocenění, která nasbírali. Restaurace Sagarmatha se na Google Maps stala nejlépe hodnocenou restaurací v severních Čechách a za rok 2022 získala ocenění Křišťálový špendlík. A vysoké hodnocení sbírají oba podniky i u rozvážkových služeb, třeba na Woltu.

Pro obě restaurace je typická vůně koření a názvy jídel. Na první pohled by se mohlo zdát, že jsou tedy podniky stejné, ale není to tak. V každém z nich dostanete pokrmy trochu jiné, jinak připravené.

V Indii se mluví zhruba dvěma tisíci jazyky a každá komunita má svá jídla. A v Nepálu se mluví sto dvaceti šesti jazyky a také každá komunita má svá jídla a každé je jiné. A tak je to i s našimi jídly. Některá máme v obou restauracích, ale přitom jsou vždy trochu jiná,“ vysvětluje Kishor Rayamajha.

Zejména na rozdílnosti chutí si bratři zakládají, chtějí lidem přiblížit co nejvíc jídel z Nepálu a Indie, ale nepovažují se vzájemně za konkurenci. A tomu odpovídá také hodnocení zákazníků, kteří dávají shodně oběma restauracím na Woltu hodnocení 9,4. 

Sagarmatha má velké jméno, a protože jsme dva bratři, tak jsme chtěli ještě jednu restauraci. Aby měl každý bratr svoji restauraci. Také máme 19 zaměstnanců a původně jich měli třináct, což bylo na jednu restauraci moc. Všichni jsme rodina, bratranci, sestřenice, strýc, někteří jsou z Indie, jiní z Bangladéše. Naši kuchyni a jídla znají. I proto jsme otevřeli ještě jednu restauraci,“ vysvětluje Kiran Rayamajha, který je sám zdatným kuchařem, ostatně i jako jeho bratr Kishor.

Zatímco Sagarmatha je v patře historického domu U Zeleného stromu a působí spíše komornějším dojmem, nový podnik Mountain se usídlil nedaleko radnice, v horní části Moskevské ulice a je významně rozsáhlejší a s modernějším šmrncem.

Mountain je fusion verzí svého sesterského podniku, je moderní indickou restaurací. Rozdílná je tam příprava jídel i použitá jiná zelenina. Když jsem pracoval v Indii a každé ráno jsem chodil na trhy, byl tam výběr obrovský. Tady to není, a tak tady dostanete trochu jinou chuť jídel, protože používáme místní dostupné suroviny, ale vozíme si i z Indie. Lidé by se neměli bát přijít ochutnat,“ vysvětluje Kishor. Bratři navíc Mountain otevřeli i proto, aby vyhověli zákazníkům, kteří nemohli do podniku Sagarmatha přijít kvůli jejímu umístění, což je pro ně hodně důležité.

Do Mountain mohou přijít i lidé na vozíku, s kočárky, hůře pohybliví, starší lidé. Ti do naší první restaurace nemohou, brání jim v tom schodiště historického domu. A ukázalo se, že to byl dobrý tah. Lidé s nějakým omezením přichází do Mountain už od prvního dne,“ dodává Kishor. A tím to zdaleka nekončí. V Sagarmatha používají mléko do základů, v Mountain se nemusí obávat ochutnat pokrmy i třeba vegani nebo lidé s intolerancí na laktózu. Stačí se jen při objednávce domluvit a kuchaři uvaří jakýkoliv pokrm podle vašeho přání, bez oleje, s menším množstvím koření.

Snažíme se odbourávat i předsudky. Někteří lidé si myslí, že indická a nepálská kuchyně je hlavně pálivá, ale 60 % jídel pálivých není. A pokud by přece jen chtěli něco, co podle receptu pálí, umíme to připravit i v nepálivé variantě,“ zve k návštěvě Kishor a dodává: „Nebojte se ochutnávat exotická jídla a přijďte je zkusit.“

Anebo se můžete připojit k zástupu těch, kteří si indickou a nepálskou kuchyni objednávají domů nebo do práce. V kuchyni obou restaurací se až do večera nezastaví, protože nejen hosté restaurací přichází ve velkém.

Lidé hodně objednávají a mnozí z nich ani nikdy v restauraci nebyli. Stává se, že přijdou hosté, které jsme u nás za čtyři roky nikdy neviděli. Ptáme se jich a oni řeknou, že jsou u nás poprvé, ale jídlo znají už léta, protože si ho objednávají domů. A pak máme samozřejmě stálé klienty, kteří každý den objednávají to samé. Jeden den Chicken masala, druhý den Tikka masala a je to stále dokola,“ popisuje Kishor.

A co je nejoblíbenější z exotického menu obou restaurací? „Tikka Masala je nejoblíbenější. Zatímco v podniku Sagarmatha používáme uvařené maso, nahoře v Mountain je grilované v Tandoori peci. Tam je v omáčce, dole suché. Rozdíl je v tom, že nahoře můžou dostat lidé stejná jídla ale v jiné úpravě, s rozdílným kořením. Přijít ochutnávat tak mohou do obou restaurací a pokaždé je to jiné,“ dodává Kiran. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Freiwilligová a Sagarmatha Liberec

Štítky restaurace, Indie, Wolt, jídlo, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chutě Indie a Nepálu Liberečáky lákají. Bratři otevřeli už druhý podnik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.