Aktuálně

Řidička na přechodu v Jablonci přehlédla chodkyni, těžce ji zranila více...

Tunel se po dlouhé opravě otevírá. Už příští rok ŘSD na průtahu chystá další omezení více...

Během víkendu se budou teploty držet nad nulou. Řidiče potrápí mlha více...

U Panské skály supermarket stavět nelze, ministerstvo potvrdilo zamítnutí výjimky více...

Chutě Indie a Nepálu Liberečáky lákají. Bratři otevřeli už druhý podnik

Autoři | Foto Blanka Freiwilligová a Sagarmatha Liberec

Bratři Kiran a Kishor Rayamajhiovi žijí v Liberci už řadu let. Před pár lety otevřeli restauraci Sagarmatha a doslova okamžitě měli plno, exotika z Nepálu a Indie Liberečáky přitahovala. Začátkem léta vybudovali sesterskou restauraci Mountain a i ta se téměř hned zaplnila. Že bratři i jejich tým vařit umí potvrdilo i několik ocenění, která nasbírali. Restaurace Sagarmatha se na Google Maps stala nejlépe hodnocenou restaurací v severních Čechách a za rok 2022 získala ocenění Křišťálový špendlík. A vysoké hodnocení sbírají oba podniky i u rozvážkových služeb, třeba na Woltu.

Pro obě restaurace je typická vůně koření a názvy jídel. Na první pohled by se mohlo zdát, že jsou tedy podniky stejné, ale není to tak. V každém z nich dostanete pokrmy trochu jiné, jinak připravené.

V Indii se mluví zhruba dvěma tisíci jazyky a každá komunita má svá jídla. A v Nepálu se mluví sto dvaceti šesti jazyky a také každá komunita má svá jídla a každé je jiné. A tak je to i s našimi jídly. Některá máme v obou restauracích, ale přitom jsou vždy trochu jiná,“ vysvětluje Kishor Rayamajha.

Zejména na rozdílnosti chutí si bratři zakládají, chtějí lidem přiblížit co nejvíc jídel z Nepálu a Indie, ale nepovažují se vzájemně za konkurenci. A tomu odpovídá také hodnocení zákazníků, kteří dávají shodně oběma restauracím na Woltu hodnocení 9,4. 

Sagarmatha má velké jméno, a protože jsme dva bratři, tak jsme chtěli ještě jednu restauraci. Aby měl každý bratr svoji restauraci. Také máme 19 zaměstnanců a původně jich měli třináct, což bylo na jednu restauraci moc. Všichni jsme rodina, bratranci, sestřenice, strýc, někteří jsou z Indie, jiní z Bangladéše. Naši kuchyni a jídla znají. I proto jsme otevřeli ještě jednu restauraci,“ vysvětluje Kiran Rayamajha, který je sám zdatným kuchařem, ostatně i jako jeho bratr Kishor.

Zatímco Sagarmatha je v patře historického domu U Zeleného stromu a působí spíše komornějším dojmem, nový podnik Mountain se usídlil nedaleko radnice, v horní části Moskevské ulice a je významně rozsáhlejší a s modernějším šmrncem.

Mountain je fusion verzí svého sesterského podniku, je moderní indickou restaurací. Rozdílná je tam příprava jídel i použitá jiná zelenina. Když jsem pracoval v Indii a každé ráno jsem chodil na trhy, byl tam výběr obrovský. Tady to není, a tak tady dostanete trochu jinou chuť jídel, protože používáme místní dostupné suroviny, ale vozíme si i z Indie. Lidé by se neměli bát přijít ochutnat,“ vysvětluje Kishor. Bratři navíc Mountain otevřeli i proto, aby vyhověli zákazníkům, kteří nemohli do podniku Sagarmatha přijít kvůli jejímu umístění, což je pro ně hodně důležité.

Do Mountain mohou přijít i lidé na vozíku, s kočárky, hůře pohybliví, starší lidé. Ti do naší první restaurace nemohou, brání jim v tom schodiště historického domu. A ukázalo se, že to byl dobrý tah. Lidé s nějakým omezením přichází do Mountain už od prvního dne,“ dodává Kishor. A tím to zdaleka nekončí. V Sagarmatha používají mléko do základů, v Mountain se nemusí obávat ochutnat pokrmy i třeba vegani nebo lidé s intolerancí na laktózu. Stačí se jen při objednávce domluvit a kuchaři uvaří jakýkoliv pokrm podle vašeho přání, bez oleje, s menším množstvím koření.

Snažíme se odbourávat i předsudky. Někteří lidé si myslí, že indická a nepálská kuchyně je hlavně pálivá, ale 60 % jídel pálivých není. A pokud by přece jen chtěli něco, co podle receptu pálí, umíme to připravit i v nepálivé variantě,“ zve k návštěvě Kishor a dodává: „Nebojte se ochutnávat exotická jídla a přijďte je zkusit.“

Anebo se můžete připojit k zástupu těch, kteří si indickou a nepálskou kuchyni objednávají domů nebo do práce. V kuchyni obou restaurací se až do večera nezastaví, protože nejen hosté restaurací přichází ve velkém.

Lidé hodně objednávají a mnozí z nich ani nikdy v restauraci nebyli. Stává se, že přijdou hosté, které jsme u nás za čtyři roky nikdy neviděli. Ptáme se jich a oni řeknou, že jsou u nás poprvé, ale jídlo znají už léta, protože si ho objednávají domů. A pak máme samozřejmě stálé klienty, kteří každý den objednávají to samé. Jeden den Chicken masala, druhý den Tikka masala a je to stále dokola,“ popisuje Kishor.

A co je nejoblíbenější z exotického menu obou restaurací? „Tikka Masala je nejoblíbenější. Zatímco v podniku Sagarmatha používáme uvařené maso, nahoře v Mountain je grilované v Tandoori peci. Tam je v omáčce, dole suché. Rozdíl je v tom, že nahoře můžou dostat lidé stejná jídla ale v jiné úpravě, s rozdílným kořením. Přijít ochutnávat tak mohou do obou restaurací a pokaždé je to jiné,“ dodává Kiran. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky restaurace, Indie, Wolt, jídlo, Liberec

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.