Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Podpořte dokončení varhan kostela ve Smržovce, další střípek obnovy po ničivém požáru v roce 1967

Smržovský kostel Svatého Michaela Archanděla je jediným zástupcem Libereckého kraje v soutěži veřejných sbírek nazvané Máme vybráno. Do konce srpna mu můžete dát hlas v soutěži a podpořit tak nejen propagaci této krásné památky, ale i sbírky na její postupnou obnovu. O tu se lidé snaží už téměř šedesát let.

Soutěž, v níž usiluje o hlasy veřejnosti čtrnáct památek z celé země, pořádá nezisková organizace Institut pro památky a kulturu. Kostel ve Smržovce se připojil se svou sbírkou na rozeznění varhan v kostele Sv. Michaela Archanděla, které už v kostele mohou lidé obdivovat, ale ještě nějaký čas potrvá, než zahrají. Postupuje se zde totiž způsobem restaurátorské rekonstrukce, dle historických funkčních varhan predigerovského typu z kostela v Roprachticích. Práce provádí známí varhanáři Bohumil Žloutek a syn ze Zásady. Hlasovat lze zde.

Kostel je postupně dáván dohromady díky velkému nasazení veřejnosti. Ač jde o stavbu, jejíž základní kámen byl položen v roce 1767 a v roce 1781 byl vysvěcen, největší rána přišla v roce 1967. Tehdy 17. dubna kostel zachvátil rozsáhlý požár, ze kterého se vzpamatovává dodnes. Oheň zcela zničil střechy, interiér, poškodil klenby, zřítily se a zničily křišťálové lustry a žár zcela roztavil i kostelní zvon.

V následujících několika letech byla opravena střechy a vrátil se i zvon, avšak to trvalo jen do roku 1971 a pak už kostel jen chátral. Až v roce 1991 se postupně rozběhly opravy, na které přispívají obce, instituce, Římskokatolická farnost Smržovka i město Smržovka a za účelem obnovy svatostánku funguje aktivně i Spolek Michael, který pořádá veřejné sbírky.

Kostel se otvírá pouze při bohoslužbách a v rámci akcí, avšak o prázdninách je možná i jeho prohlídka každou sobotu od 13 do 15 hodin a otevřený bude i v rámci Letních slavností Eurion v sobotu 19. srpna od 10 do 14 hodin.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kostel Smržovka

Štítky obnova, varhany, soutěž, Smržovka, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podpořte dokončení varhan kostela ve Smržovce, další střípek obnovy po ničivém požáru v roce 1967  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.