Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zájem o zvěřinu stoupá, největší poptávka je po masu z divočáků

V Liberci, Jablonci nad Nisou a ve Frýdlantu si můžete od myslivců Lesů ČR koupit ve specializovaných prodejnách zvěřinu Zájem lidí o čerstvě ulovenou zvěř v poslední době rapidně vzrostl. Od loňského srpna si maloodběratelé koupili přes sto tun masa, a tak Lesy rozšířily počet prodejních míst celkem na 54.

Od srpna 2020 dodaly Lesy ČR maloodběratelům v rámci programu „Z lesa na stůl“ 110 tun zvěřiny. Letos podnik vyřídil už 400 objednávek, nejvíce jich ale uspokojí na podzim, kdy vrcholí lovecká sezóna. „Zájem je stále velký, takže jsme na dalších jedenácti místech pořídili chladící boxy k uchování ulovené zvěře, nově například v Jindřichově Hradci, Telči, Toužimi nebo Stříbře a jinde,“ řekl Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel Lesů ČR.

Zvěřinu objevují lidé nejen kvůli její dostupnosti, ale i chuti a nutričním hodnotám. „Zvěřina je podle mého zdravá, a tak ji doma zařazuji do jídelníčku několikrát za měsíc. Přece jen zvěř běhá v lese a není krmena kdo ví čím. Nejraději máme srnčí, maso z divočáka a když je, tak dančí,“ popisuje Karolína Novotná z Liberecka, která si našla svého pravidelného dodavatele a rodině vaří zvěřinu pravidelně už přes rok.

V nabídce máme kromě divočáků lovených celoročně, o které je největší zájem, také srnčí, dančí, jelení a mufloní zvěř, na každém místě podle toho, jaká se v okolních lesích vyskytuje. I to je dokladem, že se vždy prodává místní čerstvé maso,“ uvádí mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podle veterinárních předpisů můžou být maloodběratelům prodávány pouze celé kusy zvěřiny v kůži, avšak kdo si se zpracováním neporadí, má možnost se na zpracování na pracovištích domluvit. Všechny výdejny včetně těch, které provozují Vojenské lesy a statky ČR, jsou zveřejněné na webu www.zlesanastul.cz.

Zvěřina patří k dieteticky nejhodnotnějším potravinám s vysokým obsahem bílkovin, minerálních látek a vitamínů B. Je tedy zdravá a nutričně hodnotná. Někdy bývá označovaná „masem králů“, což dnes už neznamená výjimečnou dostupnost, ale chuť a kvalitu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zvěřina, zájem, jídlo, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o zvěřinu stoupá, největší poptávka je po masu z divočáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.