Aktuálně

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Zájem o zvěřinu stoupá, největší poptávka je po masu z divočáků

Autoři | Foto pixabay.com

V Liberci, Jablonci nad Nisou a ve Frýdlantu si můžete od myslivců Lesů ČR koupit ve specializovaných prodejnách zvěřinu Zájem lidí o čerstvě ulovenou zvěř v poslední době rapidně vzrostl. Od loňského srpna si maloodběratelé koupili přes sto tun masa, a tak Lesy rozšířily počet prodejních míst celkem na 54.

Od srpna 2020 dodaly Lesy ČR maloodběratelům v rámci programu „Z lesa na stůl“ 110 tun zvěřiny. Letos podnik vyřídil už 400 objednávek, nejvíce jich ale uspokojí na podzim, kdy vrcholí lovecká sezóna. „Zájem je stále velký, takže jsme na dalších jedenácti místech pořídili chladící boxy k uchování ulovené zvěře, nově například v Jindřichově Hradci, Telči, Toužimi nebo Stříbře a jinde,“ řekl Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel Lesů ČR.

Zvěřinu objevují lidé nejen kvůli její dostupnosti, ale i chuti a nutričním hodnotám. „Zvěřina je podle mého zdravá, a tak ji doma zařazuji do jídelníčku několikrát za měsíc. Přece jen zvěř běhá v lese a není krmena kdo ví čím. Nejraději máme srnčí, maso z divočáka a když je, tak dančí,“ popisuje Karolína Novotná z Liberecka, která si našla svého pravidelného dodavatele a rodině vaří zvěřinu pravidelně už přes rok.

V nabídce máme kromě divočáků lovených celoročně, o které je největší zájem, také srnčí, dančí, jelení a mufloní zvěř, na každém místě podle toho, jaká se v okolních lesích vyskytuje. I to je dokladem, že se vždy prodává místní čerstvé maso,“ uvádí mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podle veterinárních předpisů můžou být maloodběratelům prodávány pouze celé kusy zvěřiny v kůži, avšak kdo si se zpracováním neporadí, má možnost se na zpracování na pracovištích domluvit. Všechny výdejny včetně těch, které provozují Vojenské lesy a statky ČR, jsou zveřejněné na webu www.zlesanastul.cz.

Zvěřina patří k dieteticky nejhodnotnějším potravinám s vysokým obsahem bílkovin, minerálních látek a vitamínů B. Je tedy zdravá a nutričně hodnotná. Někdy bývá označovaná „masem králů“, což dnes už neznamená výjimečnou dostupnost, ale chuť a kvalitu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky zvěřina, zájem, jídlo, Liberecký kraj

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.