Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberec zřídí nájemní agenturu. Bude pomáhat lidem v bytové nouzi

Liberec zřídí městskou nájemní agenturu, která by měla začít fungovat od letošního podzimu. Radnice očekává, že agentura pomůže motivovat majitele volných bytů, aby je pronajali lidem, kteří mají problémy sehnat bydlení. Takových lidí podle náměstka primátora Jana Hrušky (Piráti) evidují na městě několik set.

„Mají například problém složit kauci a posunout se do lepšího bydlení třeba z ubytovny, protože teď se skládají kauce ve výši tří nájmů, což pro rodinu může znamenat náklad ve výši několika desítek tisíc. A na druhé straně máme majitele bytů, kteří mají jisté obavy poskytnout lidem z ubytoven bydlení. Také víme, že zhruba 20 procent majitelů bytů se potká s neplatiči," řekl náměstek novinářům.

I kvůli tomu někteří majitelé volných bytů podle něj nájemníky ani nehledají. „A naším cílem je volné byty dostat na nájemní trh. A to právě prostřednictvím Liberecké nájemní agentury, která majitelům bytů slíbí jistotu pravidelného nájmu. A zároveň jim ušetří čas hledáním ideálního nájemce, vyřeší za ně smlouvy a administrativu a případně bude řešit nějaké pojištění škod," dodal Hruška.

V praxi by to podle něj mělo vypadat tak, že majitel bytu nejprve uzavře nájemní smlouvu s agenturou města, která byt pronajme vhodnému kandidátovi. „A ve chvíli, kdy ukážeme majitelům, že je to kvalitní nájemník, tak už by s ním uzavřel standardní smlouvu a přešel by do klasického nájemního bydlení. Cílová skupina pro nás jsou samoživitelé, rodiny s dětmi, lidé, kteří žijí v nevyhovujících podmínkách, mladí dospělí, kteří opouštějí ústavní péči, nebo třeba ukrajinští uprchlíci," uvedl náměstek.

Agentura města nebude mít výši nájemného pro tyto byty stanovenou paušálně. „To bude individuální, s každým vlastníkem bytů se budeme domlouvat. Ale vzhledem k tomu, že garantujeme pravidelný příjem, tak naše vize je, abychom se dostali pod tržní nájemné," dodal.

Radnice získala na zahájení činnosti nájemní agentury dotaci 8,7 milionu korun z Operačního programu Zaměstnanost plus. Jde o tříletý projekt, do něhož město přidá ze svého skoro milion korun. Liberecká nájemní agentura bude nájemníkům zapojeným do projektu poskytovat i sociální poradenství.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, byty, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Bytů by bylo dost, jenže problém je někde jinde a to v penězích. Majitelé chtějí kolikrát nájmy 20 tisíc měsíčně......a to nepočítám 3 nájmy dopředu........V tom asi nesmyslná agentura nepomůže, že ?

Neděle, 20. srpna 2023, 13:05Odpovědět

Liberec zřídí nájemní agenturu. Bude pomáhat lidem v bytové nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.