Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Větrný park u Václavic se ještě rozšíří. Už teď je druhý největší u nás

Liberecký kraj patří k největším producentům energie z větrných elektráren u nás. I přes menší rozlohu mu mezi kraji patří třetí místo. Navíc se připravují další projekty, větrné elektrárny mají vyrůst u Dolní Řasnice a nově také u Václavic, kde společnost JRD Energo chystá rozšíření větrného parku, který je už nyní druhý největší u nás.

Park u Václavic má třináct věží a celkový výkon 26 MW. Každý rok pak dodají okolo 60 gigawatthodin pro zhruba 24 tisíc domácností. „Snažíme se o rozšíření záměru, ono se to nabízí. Lokality, kde už je ověřená větrnost, technologie v té krajině stojí a lidé jsou na ni zvyklí, se nějakým způsobem rozšiřují. I my plánujeme, že bychom ten park rozšířili a několik věží postavili směrem k polskému dolu Turów. A v tuto chvíli už o této možnosti jednáme s místními a s Hrádkem nad Nisou,“ uvedl člen správní rady skupiny Marek Lang.

Výstavba větrných elektráren přitom v Česku naráží na velkou byrokracii. V posledních třech letech dokonce v Česku podle ministerstva životního prostředí nevyrostla jediná nová větrná elektrárna.

Jenže povolovací procesy se v Česku táhnou až deset let. „Rozvoj větrné energetiky v Česku dosud stagnoval, mým cílem je najít takovou cestu, která umožní rozumnou výstavbu nových větrných elektráren respektující energetické potřeby státu i zájmy místních obyvatel. Zásadní je pro mě shoda na tom, že výstavba a rozvoj obnovitelných zdrojů energie nebude ve střetu s ochranou přírody,” uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Povolování nových elektráren je třeba i podle majitele JRD Group Jana Řežába. „Česká energetika potřebuje výrazně zrychlit výstavbu a integraci obnovitelných zdrojů energie, abychom byli schopni zajistit naši energetickou bezpečnost a mohli také postupně nahrazovat fosilní zdroje energie. Větrné elektrárny jsou oblastí s velkým potenciálem a dle mého názoru se jedná o energetický zdroj s nejmenším dopadem na životní prostředí,“ řekl.

Výstavba nových větrných elektráren pak přináší výhody i pro místní obyvatele. Stejně je tomu ve Václavicích. Hrádek nad Nisou dostává od provozovatele větrného parku finanční kompenzace, jde o podíl na obratu parku, do rozpočtu města to tak každoročně přinese dva až tři miliony korun. „Peníze dáváme do rozvojového fondu Václavic a Uhelné, kde se z toho dělají různé investice, jako jsou dětská hřiště nebo opravy komunikací, na nichž se dohodneme s občany," řekl starosta Hrádku Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!). Až se začne stavět nový vodovod, počítá radnice, že z kompenzací zaplatí projekty a přípojky k jednotlivým domům.

Liberecký kraj má již 20letou zkušenost s využitím větrné energetiky. Nejstarším projektem jsou dvě obecní větrné elektrárny v Jindřichovicích pod Smrkem připojené do sítě v roce 2003. Celkem kraji patří třetí místo v počtu větrných elektráren v Česku: nyní jde o 31 výroben s celkovým výkonem 50 megawattů.

Nové větrné elektrárny se mají stavět také v okolí Krásného Lesa a Dolní Řasnice, kde společnost W.E.B. Větrná energie plánuje postavit sedm nových stožárů. Stavbu už v anketě posvětili i místní obyvatelé.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky větrná elektrárna, václavice, rozšíření, liberecký kraj, ministr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Větrný park u Václavic se ještě rozšíří. Už teď je druhý největší u nás  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.