Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec se promění v město sklářství. Vypukne Crystal Valley Weeek

Doslova v centrum sklářství se v příští týdnu promění Liberec. Od pondělí 28. srpna až do neděle 3. září se zde uskuteční Crystal Valley Week, který nabídne bohatý program. Výstavy, dílny i módní přehlídky či ukázky práce sklářů, výrobců bižuterie, skleněných ozdob a dalších oborů spjatých se sklářkou výrobou.

V programu si najde něco zajímavého každý a rozmístěn bude na mnoha místech po celém Liberci. Centrem se stane náměstí Dr. E. Beneše před radnicí, dále ožije sklem Liebiegův palác, Severočeské muzeum, Botanická zahrada, Krajská vědecká knihovna, Kino Varšava, Linserka, Kavárna Pošta, iQLandia, řeka Nisa, Oblastní galerie Liberec, ale i třeba tramvajová vozovna dopravního podniku a veřejnosti se otevřou ateliéry Decor by Glassor na Sokolovském náměstí, Showroom Salansky v Ruprechtické, mural art Drak na Františkovské, Lužické sklo v Revoluční či vyjede Křišťálová tramvaj vyzdobená modely od firmy Preciosa.

V Liberci pořádáme Crystal Valley Week proto, že je zde největší koncentrace lidí a chceme, aby téma sklářství předávali dál. Také je zde nejvíc výstavních prostor a míst kde můžeme práce prezentovat. A navíc jsme chtěli nějaké místo, které není dotčené tématem, aby se Novoborsko nepřelo s Jabloneckem, kde že výstava má být,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová.

Celý týden bude stát za to. V jednotlivých institucích jsou připravené tematické výstavy, pořady i komentované prohlídky. Každodenní program bude například v Kavárně Pošta, kde se můžete těšit na dvě výstavy. NAHUTI, která představuje pětici sklářských výtvarníků a Tribute to Glass Onion, kde se snoubí propojení sklářského a filmového řemesla.

V Botanické zahradě můžete obdivovat instalaci Flora a Glass od firmy Crystalex. Na náměstí před radnicí uvidíte brusičskou dílnu sklárny Preciosa Lighting, mobilní sklářskou pec z AJETO, brusičskou dílnu a ukázky malování skla AZ-Design či ukázky výroby skleněných figurek v podání Skleněného ráje.

Ve čtvrtek bude veškerá pozornost přesunuta právě na náměstí, kde představí a nabídnou své výrobky na Křišťálovém trhu skláři z celého Křišťálového údolí, včetně ukázek tvorby,“ uvedl za Crystal Valley David Pastva.

Zajímavý program nabídne i liberecká knihovna, kde bude dvoudenní Třpytivé rozloučení s létem. Během úterka a středy nejenže spatříte ukázky výroby, ale také i módní přehlídku Made in Jablonec 2023.  Na libereckém náměstí se mimo jiné odehraje výjimečný koncert Ondřeje Glogara, který bude hrát na několik skleněných hudebních nástrojů. Mimo jiné i na Karnyx, což je keltský nástroj, který vznikal v železnobrodské sklářské škole a ve spolupráci s firmou Detesk.

Zajímavou částí programu bude i výjezd autobusem do Hrádku nad Nisou, kde představíme veřejnosti sklářskou minulost Hrádku, ale i současnost, protože s průvodci projdeme město a půjdeme na výstavu manželů Vagnerových. Program vyvrcholí v Müllerově hrobce, kde je krátkodobá sklářská instalace právě Beaty a Daniela Vágnerových,“ popsal Pastva.

Zajímavým bodem programu bude i technika Tiffany se Studiem Bystro Design, na netradičním místě v palačinkárně PALA-WAFF na ulici 5. května. Tam si každý může přijít tvořit.

Páteční program bude pro změnu plný komentovaných prohlídek. V Malé výstavní síni provede svou výstavou nazvanou Shluky/Clusters Vendulka Prchalová. Do Liebiegova paláce zajděte na komentovanou prohlídku studentských prací sklářských škol či výstavu mistrovského broušeného skla rodiny Ševčíkových. Těšit se můžete i na komentovanou prohlídku zrestaurovaných křišťálových lustrů s Preciosa Lighting.

Vrcholem budou víkendová setkání s přední dámou české a světové módy Liběnou Rochovou. V sobotu 2. září se v tramvajovém depu odehraje módní přehlídka Dialog, kde Rochová představí svou kolekci INSIDE 23. Jejími hosty budou diplomanti UMPRUM, kteří publiku předvedou nejen své módní modely, ale i skleněné objekty.

V neděli 3. září se pak s návrhářkou můžete setkat v Oblastní galerii Liberec.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Matyáš Gál, Blanka Freiwilligová

Štítky Crystal Valley Week, Křišťálové údolí, sklo, Liberec, Liberecký kraj

Liberec se promění v město sklářství. Vypukne Crystal Valley Weeek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.