Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Mistrovská díla bohatě broušeného skla rodiny Ševčíkových zná celý svět

Obdivovat precizní práci sklářů, jejichž výrobky vlastní státníci mnoha zemí světa, prezidenti, ale i členové císařských a královských rodin, můžete v libereckém Paláci Liebieg v Galerii Johann. K vidění je zde až do 2. září ojedinělá výstava bohatě broušeného skla firmy Ladislav Ševčík Bohemia Crystal.

Smyslem výstavy je především ukázat veřejnosti rozdíly mezi různým broušeným sklem. Že vybroušená sklenice může být za hodinu, ale i třeba za měsíc. Rozdíl je v řemeslném zpracování a přístupu k práci. Navíc díla rodiny Ševčíkových mají mnohanásobně vyšší hodnotu než běžně prodávané výrobky a hodnota bohatě broušené vázy se šplhá ke stovkám tisíců korun i přes milion.

Komentované prohlídky s rodinou Ševčíkových
Kde: Palác Liebieg - Galerie Johann, Liberec
Kdy: Pondělí 28. 8. v 16.00 hodin a pátek 1. 9. v 17:00 hodin.

Výstava je součástí Crystal Valley Week.

Zaměřujeme se na bohatě broušené sklo a odlišujeme se precizností, tedy řemeslnou prací a precizností provedení. Chceme návštěvníkům přiblížit, že rozdíl je v detailu,“ vysvětluje Ladislav Ševčík junior. V expozici tak návštěvník spatří originální díla a k nim vytvořené velkoformátové tisky detailů brusů. Na třímetrové fotografii tak uvidí zblízka detail, který má ve skutečnosti jen pár centimetrů. Dokonalost provedení tak jasně vynikne, a především až bere dech, preciznost zpracování drobného detailu.

Připravili jsme i malou ukázku běžně broušeného skla, které si odváží turisté jako nejlepší, co v Čechách je a vedle toho položili naši ukázku. To, co je běžně nabízené trvá vyrobit pár minut, maximálně hodinu, u nás na misce je to týden práce. To je ten rozdíl. Každé broušené sklo není stejné, a to chceme prostřednictvím detailu ukázat,“ přibližuje Ševčík a na vystavených miskách je rozdíl skutečně patrný na první pohled.

Proto v Liberci představují Ševčíkovi extra kousky, sběratelské kusy, na kterých se pracovalo i několik měsíců nebo je za tím i roční práce brusičů a rytců. „Je to kombinovaný brus s rytinou, která sklu dodává ještě větší hodnotu. Máme například vystavené dva talíře, na kterých to byly dva až tři měsíce práce. Představujeme zvětšené rytiny do velikosti jednoho metru, ve skutečnosti je rytina malá 6 centimetrů. Chceme, aby si divák uvědomil, že brusič či rytec to nevidí pod lupou nebo zvětšením, ale musí vidět to, co vidí v reálu. A to je ten rozdíl v kvalitě,“ popisuje Ševčík.

Rodinný ateliér se zabývá výrobou luxusního ručně broušeného křišťálu od roku 1990. Její studio je v Železném Brodě a patří k nejvyhledávanějším sklářským firmám na světě, zejména díky originálnímu stylu brusu a zpracování českého křišťálu. Sklo dodávají Ševčíkovi do celého světa. Hlavními odběrateli jsou Asiaté. „Ti mají trochu jiný přístup ke sklu, víc vnímají odvedenou práci a sledují, jak je to provedené. Když si něco kupují, chtějí tomu porozumět,“ podotýká Ševčík. Klient z Číny byl ochotný čekat na svou broušenou vázu až dva roky a pak na jediný den přijel do České republiky, aby si dílo osobně převzal.

Sklo od Ševčíkových se stalo součástí kulturní diplomacie a je také vyhledávané jako možnost uložení finančních prostředků a jejich zhodnocení do budoucna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky sklo, broušené sklo, Crystal Valley Week, Liberec, Železný Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistrovská díla bohatě broušeného skla rodiny Ševčíkových zná celý svět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.