Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj převezme domov pro seniory v Hrádku, schválili zastupitelé. Zaplatí 77 milionů

Hladce prošel na krajském zastupitelstvu bod řešící převod budovaného domu pro seniory v Hrádku nad Nisou na Liberecký kraj. Pro hlasovalo nakonec 41 zastupitelů, jeden se zdržel. Připomínku k převodu měla jen opoziční zastupitelka Šárka Prachařová (ANO), podle které jde o nesystémový krok.

„Nevadí mi, že kraj podporuje takové zařízení, protože takových lůžek budeme potřebovat mnohem víc. Vadí mi ale určitá nesystémovost,“ řekla Prachařová. Podle ní ale pak mohou okolní obce a města řešit podobnou situaci. „Budou se ptát, proč nemají takové VIP postavení, že také budou připravovat projekty, a pokud by i oni chtěli požádat kraj o převzetí, tak jak se k nim bude přistupovat,“ dodala.

Podle náměstka hejtmana pro resort sociálních věcí Petra Tulpy (Starostové pro LK), ale bude kraj přistupovat ke každé podobné žádosti stejně, navíc podle něj byl obchod s krajem právě pro kraj výhodný. „Projekt, který je v Hrádku, tak kdyby byl kdekoliv jinde, neváhal bych ani minutu a šel bych se dohodnout. Je to záležitost v minimálních provozních nákladech,“ uvedl.

Podle něj bude domov v Hrádku špičkovým zařízením a podobný projekt by kraji za vyjednaných podmínek ani žádná jiná obec nenabídla. „Domov, který má tak špičkovou provozní hodnotu, nám málokterá obec nabídne,“ dodal.

Kraj převod hrádeckého domu seniorů vyjde na 77 milionů. 40 milionů schválili zastupitelé, dalších 37 pak kraj zaplatí po dokončení stavby a převzetí budovy. „Pro kraj je obchod mimořádně výhodný, je ve standardu, který věřím, že budeme stavět i v naších dalších organizacích,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Kraj získá zařízení se 42 lůžky, z toho osm až deset bude určeno pro klienty s demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Celkově přijde stavba na 271 milionů korun, zbylé náklady uhradí Hrádek z dotací. Jde o stavbu v takzvaném pasivním standardu plus, což znamená, že víc energie vyrobí, než spotřebuje.

Na stavbě domova se pracuje, první klienty by měl ubytovat v červenci příštího roku a kraj už bude v rozpočtu na příští rok počítat s financováním jeho provozu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Energy Benefit centre

Štítky liberecký kraj, hrádek, dům seniorů, převod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No jo tady to rčitě byla malá domů,protože v Libereckém kraji vládne SLK která je napojena na STAN,takže tam není co řešit!!!!!!!

Středa, 30. srpna 2023, 08:24Odpovědět

Kraj převezme domov pro seniory v Hrádku, schválili zastupitelé. Zaplatí 77 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.