Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Společnost Návrat našla v novém projektu v Liberci ubytování pro první rodinu

Ubytování pro první rodinu z Liberce nalezla obecně prospěšná společnost Návrat v novém evropském projektu, který je zaměřený na podporu lidí v bytové nouzi. Další dvě by se měly nastěhovat v tomto týdnu, řekl ředitel Návratu a koordinátor projektu Robert Prade. Cílem je podle něj najít bydlení minimálně pro 20 domácností. Návrat, který v Liberci provozuje dva azylové domy, na tříletý projekt Garantované bydlení Liberec získal dotaci 14 milionů korun.

V Liberci jde o třetí projekt na podporu lidí v bytové nouzi, z toho dva jsou městské. Prade je ale přesvědčený o tom, že i tento je potřeba, neboť každý je orientovaný trochu jinak. Liberecká radnice má jeden projekt s ubytováním v městských bytech a ke spuštění připravuje další nazvaný Liberecká nájemní agentura, kdy si chce pronajímat i byty od soukromníků a pak je sama nabízet k pronájmu. Návrat chce prostřednictvím svého projektu majitele soukromých bytů propojovat s lidmi v bytové nouzi přímo a poskytovat jen garance.

„Je dobré zdůraznit, že takto podpořené a zabydlené domácnosti čerpají z veřejných peněz rozhodně méně než lidé a rodiny dlouhodobě žijící na ubytovnách nebo v azylových domech. A i vzhledem ke stovkám domácností, které jsou na Liberecku v bytové nouzi, je vlastně počet a kapacita třech výše uvedených projektů stále velmi nízká," uvedl Prade.

První umístěnou rodinou v projektu Návratu je pětičlenná paní Viery, která poslední dva roky žila na ubytovně. „Snažili jsme se situaci nějak řešit, pomáhá nám Centrum Protěž nebo lidé z Člověka v Tísni, kteří doučují děti. Vytvořit ale na ubytovně podmínky, kde se děti dají normálně vychovávat, je skoro nemožné. Sehnat nájemní bydlení pro pětičlennou rodinu bylo nad naše síly. Proto jsme uvítali, když nám z projektu Garantovaného bydlení Liberec začali pomáhat. Dnes máme krásný, vybavený byt a normální nájemní smlouvu, děti mají vlastní pokojíček," uvedla.

Zatím spokojený je i majitel bytu, který ho rodině pronajal. „Lidé z projektu mi sehnali nájemníka, do jehož výběru jsem mohl promluvit, předložili mi precizní garanční smlouvu, která mi garantuje eventuální škody nebo nedoplatky na bytě do výše 75 tisíc korun, a zajistili i ostatní formality spojené s nájmem," uvedl.

V projektu bude Návrat pomáhat rodinám nejen se zajištěním bydlení. „Ukazuje se totiž, že vlastní bydlení je dobrým základem pro práci i na jiných oblastech života, než je bydlení. Společně tak řešíme oblasti dluhů, fyzického i duševního zdraví nebo zaměstnání a naše podpora rozhodně nekončí nastěhováním do bytu, spíše naopak, spolupráce s klienty se pak rozjíždí naplno. Tím zároveň pro majitele bytu zajišťujeme přirozenou kontrolu bytu a snažíme se předcházet všem situacím, které by mohly spokojené bydlení ohrozit," dodala pracovnice projektu Michaela Svobodová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, byty, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost Návrat našla v novém projektu v Liberci ubytování pro první rodinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.