Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonecká přehrada je pět let bez sinic. Pomáhá ultrazvuk i zelené ostrůvky

Přírodní nádrže v Česku trápí sinice. Tu jabloneckou už ale pátý rok ne. Čím to je? Od roku 2019 používá radnice na jejich likvidaci ultrazvuk, v poslední době navíc přidala takzvané zelené ostrůvky. A voda má i koncem srpna nejlepší kvalitu. Město za opatření na přehradě ročně platí necelého půl milionu korun.

Opatření probíhají pouze v první části přehrady. V ostatních dvou ne. A tak je na první pohled vidět, jak fungují. „Voda ve dvou horních nádržích Mšenské kaskády koncem srpna připomíná hrachovou polévku. V dolní nádrži se přitom lidé stále koupou,“ říká Pavel Záleský ze společnosti PWT, která v přehradě sinice likviduje.

Sinice se v nádrži likvidují pomocí ultrazvuku už pátým rokem. „Součástí je pronájem tří plováků osazených ultrazvukovou technologií. Ta omezuje nežádoucí rozvoj sinic a zelených řas na hladině nádrže," dodal Záleský.

Vysílače jsou ponořené asi 30 cm pod hladinou na plovákových nosičích a energii k jejich provozu zajišťují integrované solární panely. Umístěné jsou tak, aby vliv ultrazvuku na zelené řasy i sinice překrýval pláže přehrady.

„Eliminace sinic a řas prostřednictvím ultrazvukového vysílače je metoda šetrná k životnímu prostředí, bezpečná pro ryby i ostatní vodní organizmy a nezpůsobuje únik toxinů do vody,“ dodala náměstkyně primátora pro životní prostředí a strategii Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

Od roku 2021 se na přehradě objevily také malé travnaté ostrůvky. Ty jsou v rámci Česka unikátem. „Jde o třetí prvek z celé řady opatření proti sinicím na kaskádě mšenské přehrady. Tím prvním bylo odkanalizování okolí všech tří přehrad, druhým opatřením jsou plovoucí pontony s ultrazvukovou technologií na první přehradě,“ doplnila mluvčí radnice Jana Fričová.

Sinice trápily přehradu od roku 2008, naposledy pak platil o deset let později. Od chvíle, kdy fungují opatření, voda patří celou sezonu k nejlepším.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky jablonec, přehrada, sinice, ulztrazvuk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká přehrada je pět let bez sinic. Pomáhá ultrazvuk i zelené ostrůvky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.