Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Letošní sezona bude pro provozovatele koupališť v Libereckém kraji podprůměrná

Letošní sezona bude pro provozovatele přírodních koupališť v Libereckém kraji spíše podprůměrná. A to přesto, že kvalita vody ve většině nádrží je i na konci letních prázdnin výborná, vyplývá z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Deštivé počasí z posledních dnů však lidi ke koupání venku takřka vůbec neláká. Meteorologové sice na další dny předpovídají mírné oteplení, přesto třeba koupaliště v Železném Brodu na Jablonecku dnes sezonu oficiálně ukončilo. Návštěvníky v dalších dnech ve velkém počtu nečeká ani provozovatel městského koupaliště Sluníčko v Liberci - Vratislavicích Petr Polda. „I když bude hezky, tak už lidi asi nepřijdou. Sezona víceméně skončila," řekl. Podle něj se letošní sezona zařadí mezi lehce podprůměrné, i když po ní zůstane rekordní zápis. „Jeden den jsme měli 1712 lidí, což se za předchozích 30 let nastalo," dodal Polda. Dosavadním maximem pro Sluníčko bylo zhruba 1500 návštěvníků za den.

Za špatnou sezonou je podle Poldy hlavně studený červen a pak zhruba třítýdenní chladné a deštivé období na přelomu července a srpna. Obdobně sezonu zhodnotil i provozovatel koupaliště v Maškově zahradě v Turnově Jiří Veselka. Pro toto koupaliště bude letošní sezona nejspíš třetí nejhorší v jeho osmileté historii.

Vydařenou sezonu nemá za sebou ani Máchovo jezero. „Návštěvnost je oproti loňsku mírně slabší, o deset až 15 procent," řekl správce městských pláží u jezera Aleš Zumr. Ani za slunečných dnů podle něj nebylo na plážích tolik lidí, kolik očekávali. „Nevíme čím to bylo. Je možné, že letos bylo více lidí na dovolené v zahraničí," dodal.

Výbornou kvalitu vody má i na konci srpna 27 ze 34 přírodních koupališť v Libereckém kraji, které jsou pod dohledem hygieniků. Zákaz koupání neplatí nikde, nevhodné ke koupání je jen Hamerské jezero na Českolipsku, a to kvůli přemnoženým sinicím. Je na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení.

Na třetím stupni je kvůli sinicím už od začátku letní sezony Máchovo jezero. Riziko zdravotních obtíží po koupání v něm hrozí hlavně citlivým jedincům, mezi něž patří děti, těhotné ženy či alergici. Lidé by se po koupání v jezeře měli osprchovat.

Na druhém stupni kvůli snížené průhlednosti, značící mírně zhoršenou kvalitu vody, je dalších pět přírodních koupališť v kraji. Jde o rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji a přírodní koupaliště v Zákupech, Sloupu v Čechách a Nedamově u Dubé na Českolipsku a také v Českém Dubu na Liberecku. Riziko zdravotních obtíží je sice malé, ale i pro tyto vodní plochy platí doporučení, aby se lidé po koupání osprchovali.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní sezona bude pro provozovatele koupališť v Libereckém kraji podprůměrná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.