Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zájem o státní hrady a zámky v Libereckém kraji byl až na výjimky nižší než loni

Zájem o osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji byl o letních prázdninách nejnižší minimálně za posledních deset let. Za letošní červenec a srpen na ně přišlo 175.143 lidí, což je zhruba o 10 tisíc méně než loni. Výjimkou byl zámek a hrad Frýdlant, který měl naopak nejlepší léto za uplynulé desetiletí. Alespoň v meziročním srovnání měl více návštěvníků také zámek Zákupy. Vyplývá to ze statistik Národního památkového ústavu (NPÚ). Regionální mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová sdělila, že je znát, že lidé šetří.

„Máme hodně plno v parcích, kde není zpoplatněn vstup, nebo si lidé posedí v nádvoří, vyfotí si nádvoří, vyfotí se, zakoupí třeba suvenýr, dají kávu nebo vlastní svačinu, ale na prohlídku objektu nejdou," řekla Bidlasová. Za poklesem je podle ní také to, že na památky nechodí tolik cizinců jako v době před covidem. „Prakticky nejsou organizované zájezdy ze zahraničí," dodala.

Výjimkou v tomto směru byl v létě příhraniční zámek a hrad Frýdlant, který se stal oblíbeným cílem polských turistů. I díky nim tuto památku navštívilo o prázdninách 31 362 lidí, před tím maximem posledního desetiletí bylo 28 984 lidí z loňského léta. Ani přes tento nárůst ale nešlo o nejnavštěvovanější památku léta v kraji. Stejně jako v předchozích letech i o tomto červenci a srpnu nejvíce lidí vyšplhalo na zříceninu hradu Trosky v Českém ráji, bezmála 49 tisíc lidí. Loni o letních prázdninách jich bylo bezmála o 1000 více.

Podle Bidlasové letošní sezonu i přes úbytek návštěvníků hodnotí pozitivně s ohledem na to, že se lidé potýkají se zvýšenými finančními náklady. Obecně podle ní nadále platí, že za teplého a slunečného počasí lidé více navštěvují hrady bez klasických prohlídek interiérů, což jsou Trosky či Bezděz, za deště spíše lákají vnitřní prostory hradů a zámků. "Velmi kladně návštěvníci hodnotí, že se na objekty hradního typu může se psy, do loňského roku byl vstup na Bezděz se psem zpoplatněn, na Trosky se nesmělo se psem vůbec," uvedla Bidlasová. Nadále vysoký podle ní zůstává zájem o noční a kostýmované prohlídky. „Obvykle je vyprodáno předem," dodala.

Hrady a zámky, které nejsou celoročně otevřené, budou stejně jako v předchozích letech přístupné do konce října. Některé z nich se zapojí o tomto víkendu do Dnů evropského dědictví. Už v pátek budou na zámku Hrubý Rohozec v Turnově noční prohlídky Jak (ne)vyhrát konkurs na strašidlo?, na zámku Lemberk u Jablonného v Podještědí chystají na sobotní večer scénické prohlídky zámku s Bílou paní aneb Lemberk trochu jinak, hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou ukáže částečně přestavěný byt vrchního nadlesního a o víkendu bude v gotické hradní kapli na Bezdězu vystavena vzácná dřevořezba z bezdězské křížové cesty.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad a zámek Frýdlant

Štítky ČR, památky, turistika, Liberecký kraj, zámky, hrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o státní hrady a zámky v Libereckém kraji byl až na výjimky nižší než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.