Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Liberci dnes soutěží mladí módní návrháři ze škol z Česka i Slovenska

Mladí módní návrháři ze základních a středních škol z celé České republiky dnes, v pátek 8. září, představí své kolekce v Liberci. Koná se zde desátý ročník klání v oděvní tvorbě Oděv a textil. Tvůrci svou práci prezentují v aule liberecké Technické univerzity.

Navazujeme jubilejním 10. ročníkem soutěže Oděv a textil na soutěž Mladý módní tvůrce „Zenit“, která se v Liberci konala v minulém století. Byla to velmi prestižní soutěž, známá po celém tehdejším Československu," řekla Jana Kočí ze Spolku pro pořádání soutěže Oděv a textil Liberec.

Mladí tvůrci představují svou tvorbu veřejnosti i kolegům návrhářům mimo jiné módními přehlídkami, které se odehrají od 9 do 15.30 hodin. K vidění bude 76 kolekcí.

Chceme dát prostor mladým tvůrcům, aby prezentovali svou tvorbu. Školních soutěží je po celé republice velmi málo a na severu Čech není vůbec žádná. Mladí lidé tvoří, mají spoustu nápadů, kreativity, ale schází jim reálná možnost prezentace na veřejnosti. Liberec je historicky kolébkou textilu a módy a já si myslím, že sem taková soutěž patří,“ poznamenala Kočí.

Letos se soutěže účastní 14 středních škol z celé republiky a Slovenska a 5 základních škol z Libereckého kraje. Téměř roční práci na oděvních kolekcích si odprezentují sami autoři nebo jejich manekýni a manekýnky krátkými přehlídkami, přičemž žádná z nich nesmí být delší než dvě minuty.

Kolekce středních škol jsou rozřazeny do různých tematických kategorií. Je to jednak moderní téma Ze starého nové či obecněji zadané Zdobení oděvů. Vyhlášena byla ale i kategorie Santiniho baroko v oděvu připomínající letošní výročí tří set let od úmrtí mistra barokní gotiky, Jana Blažeje Santiniho. Kategorie Pocta Vivienne Westwood pak vzdává hold britské módní návrhářce, královně a matce punku. Pro základní školy byla vyhlášena společná kategorie Tvoříme nejen z textilu.

Všechna díla ohodnotí porota složená zejména z odborníků na textil a odívání, ale i laiků. Autoři nejlepších kolekcí obdrží na závěr dne věcné ceny a ti na prvních místech dokonce i originální skleněné plastiky vyrobené žáky jablonecké školy řemesel a služeb.

Vyhodnocena bude i speciální výtvarná kategorie Módní kresba určená pro žáky základních škol, která byla uzavřena už v květnu. Děti v ní kreslily na předtištěnou siluetu postavy originální oděvy na téma hra. Sešlo se téměř 250 návrhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oděv a textil

Štítky Oděv a textil, přehlídka, soutěž, školy, Liberec, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci dnes soutěží mladí módní návrháři ze škol z Česka i Slovenska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.