Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Počet obyvatel Libereckého kraje stoupl za pololetí nad 450 tisíc, díky stěhování

V Libereckém kraji žilo na konci června 450 352 obyvatel, což je o 1175 víc než na začátku letošního roku. Za přírůstek obyvatel vděčí kraj stěhování. Přirozenou cestou by jich ubylo, zemřelých lidí bylo o 559 více než narozených dětí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Za první pololetí se do Libereckého kraje nastěhovalo 5654 lidí, to je o 1734 více než těch, kteří se vystěhovali. Migrací získaly více obyvatel všechny čtyři okresy kraje.

Pro všechny - tedy Liberecko, Jablonecko, Českolipsko i Semilsko, zároveň platí, že narozených dětí bylo méně než zemřelých lidí. Za první pololetí se v celém kraji narodilo 1808 dětí, což je o 193 méně než za první polovinu loňského roku. V meziročním srovnání ubylo v kraji i zemřelých. Letos do konce června skonalo 2367 lidí, loni bylo zemřelých o 141 více.

Stejný vývoj byl i v republikovém měřítku. Obyvatel České republiky v prvním pololetí přibylo o 46.000 na 10,87 milionu. Za nárůstem je zahraniční migrace, zejména z Ukrajiny. Víc lidí zemřelo, než se narodilo.

Svateb v Libereckém kraji bylo za letošní první pololetí 794, což je meziročně o 138 méně. „Pro 536 ženichů a 551 nevěst se jednalo o první sňatek, do druhého a dalšího manželství pak vstupovalo 258 ženichů a 237 nevěst," uvedla na webu Hana Koťátková z Krajské správy ČSÚ v Liberci.

Naopak pro 461 párů v Libereckém kraji manželství skončilo, z toho skoro ve dvou třetinách rozvodů šlo o společný návrh. Mezi rozvedenými manželstvími převažovaly svazky s nezletilými dětmi – v 38 procentech s jedním dítětem, ve 23 procentech se dvěma a v bezmála pěti procentech se třemi a více dětmi.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, demografie, 1.pololetí, ČSÚ, Liberecký, TABULKA, 2.VERZE

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Takže v Liberci před čtvrt rokem žilo 180 000 lidí, jo? Ty vole, to už je tak zcestné jako předpovědi počasí na Primě a důvěryhodné jako článek v rubrice Společnost tady :-D ČSÚ a Hydrometeorologický ústav, jo :-D

Pátek, 15. září 2023, 17:40Odpovědět

Počet obyvatel Libereckého kraje stoupl za pololetí nad 450 tisíc, díky stěhování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.