Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Obyvatelé Brniště souhlasí s výstavbou větrného parku. Na kraji obce může vyrůst až šest větrníků

V Brništi na Českolipsku může v budoucnu vyrůst větrný park s až šesti větrnými elektrárnami. Rozhodli o tom občané obce v anketě. Projich byla více než polovina a další třetině by výstavba nevadila.

Anketu o názorech na výstavbu parku větrných elektráren vyhlásila zdejší radnice poté, co jeden z uchazečů o tuto ekologickou investici uspořádal veřejné setkání s občany, kde vysvětlil zásadní otázky možné spolupráce a představil i vizualizace budoucího vzhledu větrníků.

„Snažíme se obec rozvíjet, hledáme nové cesty k posílení obecního rozpočtu a pokud k němu vede zároveň i cesta ekologická, jsme pro. Nechceme však podnikat nic proti vůli občanů, i proto jsme přivítali možnost odborného setkání s občany a následně jsme připravili anketu,“ uvedl starosta obce Michal Vinš (Moderní a nezávislá obec).

Podle jeho slov byla obec v případě nesouhlasu rozhodnutí občanů respektovat. „Kdybychom zjistili nesouhlas místních, samozřejmě bychom ho respektovali,“ dodal.

Brniště nyní bude připravovat i výzvu potenciálním partnerům a oslovíme je k možné spolupráci. „Ten, kdo obci nabídne nejlepší podmínky, zvítězí,“ řekl Vinš. Kdy by ale u obce větrníky mohly stát, to odhadovat nechce. „Může jít o řadu let,“ uvedl.

V anketě mezi obyvateli se proti vybudování větrného parku postavila jen necelá pětina účastníků. Do ankety se zapojila zhruba čtvrtina ze 420 domácností v obci. Více než polovina respondentů v anketě vyjádřila výstavbě podporu, skoro čtvrtině by to nevadilo a zhruba pět procent z nich by projekt podpořilo, pokud by z toho měli nějaký hmatatelný užitek. Zásadně proti bylo 17 procent hlasujících a spíše proti necelá dvě procenta.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Brniště

Štítky brniště, větrníky, větrný park, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Brniště souhlasí s výstavbou větrného parku. Na kraji obce může vyrůst až šest větrníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.