Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Turnovská nemocnice se možná rozšíří o nový pavilon s urgentním příjmem

Zcela nový pavilon s urgentním příjmem by mohl v následujících letech vyrůst v turnovské nemocnici. Zakázku za téměř 200 milionů korun chce Krajská nemocnice Liberec (KNL), pod niž tato nemocnice patří, vypsat ještě letos, informoval o tom generální ředitel KNL Richard Lukáš.

Plánovaný objekt ponese označení TA a půjde o vestavbu mezi dvěma pavilony. Spolu s urgentním příjmem by v něm měla být i nová stanice anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO), další zákrokový sál a ambulance IBD centra, které se specializuje na léčbu a prevenci chorob trávicího ústrojí. „Chceme vestavbou zlepšit podmínky pro intenzivní péči a současně zvětšit počet ambulancí a naznačit tam modernější urgentní příjem," řekl Lukáš.

V plánu je i rekonstrukce dětské psychiatrie

Pro KNL, která má nemocniční areály v Liberci, Turnově a Frýdlantě, to není jediná velká připravovaná stavební zakázka. „Budeme se snažit získat dotaci i na rekonstrukci pavilonu dětské psychiatrie tady v Liberci na Králově Háji, kde je ten objekt zastaralý a nevyhovující pro tolik dětí, které tam dnes léčíme," uvedl Lukáš. Na rekonstrukci dětské psychiatrie je podle něj potřeba zhruba 230 milionů korun. „Bez podstatného finančního impulzu z evropských fondů bude pro nás asi velmi na pováženou se do toho pouštět," dodal generální ředitel.

Pro Liberec podle něj chystají také výstavbu nového pavilonu infekčních chorob, který by umožnil zvýšení kapacity infekčního oddělení ze současných 26 na 45 lůžek. Pro tento pavilon je hotová zatím studie a také realizace tohoto projektu je závislá na získání evropské dotace. V plánu KNL je rovněž postupná modernizace nemocnice ve Frýdlantu s odhadovanými náklady kolem 300 milionů korun. Ani tam ale ještě není podle Lukáše vyřešené, z čeho se bude platit. „Zatím rozhodně to, co potřebujeme udělat, je přeložka vysokonapěťových kabelů a další úpravy v rámci jejich energocentra a tam předpokládáme investici cca 25 milionů jako první etapu z těch všech," podotkl Lukáš.

Aktuálně KNL pracuje v Liberci na svojí dosud největší investici, kterou je výstavba centra urgentní medicíny za 3,8 miliardy korun včetně daně z přidané hodnoty. Výstavba potrvá do června 2026. Jiná velká stavba v areálu liberecké nemocnice skončila před dvěma měsíci. Na místě bývalého ředitelství v průběhu dvou let vyrostl pavilon nukleární medicíny za 111,5 milionu korun.

KNL je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji s 3500 pracovníky a ročním obratem víc než 5,5 miliardy korun. Loni bylo v jejích třech nemocnicích hospitalizováno 46 832 lidí, lékaři provedli 20 128 operací a přes 420 000 ambulantních ošetření.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Turnov

Štítky nemocnice, stavby, Liberecký, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovská nemocnice se možná rozšíří o nový pavilon s urgentním příjmem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.