Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Deset radarů pro měření rychlosti přibude v Liberci. Vzorem je Krásná Studánka

Deset nových informativních radarů přibude po Liberci. Nemají za cíl pokutovat řidiče, ale zklidňovat dopravu. Vzorem je radar z Hejnické ulice v Krásné Studánce, kde se poměr řidičů překračujících rychlost výrazně zmenšil.

„Umístění úsekových a bodových měření připravujeme zhruba dva roky. Naším cílem ale není pokutovat lidi, ale zajistit bezpečnost. Chceme tak umisťovat i informativní radary, které to zajistí,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Podle něj se osvědčil radar, který právě před dvěma lety město umístilo v Hejnické ulici. „90 procent řidičů tam překračovalo rychlost. Po umístění radaru se situace otočila, 90 procent lidí začalo rychlost dodržovat. Už jen umístnění informativních radarů může zkrotit rychle jedoucí řidiče,“ dodal.

A tak chce na deseti lokalitách v Liberci umístit další radary za zhruba jeden milion korun. Funkční by mohly být od začátku příštího roku. „Předpokládám, že do konce roku radary nakoupíme a když se to podaří, tak umístíme na stožáry veřejného osvětlení,“ uvedl.

Podle primátora jde o ulice Zahradní, Žitavská, Partyzánská, Puškinova, Kateřinská, Americká, ulice Antonína Cihláře a další.

Město ale také stále připravuje projekt radarů, které budou odesílat pokuty do systému, který má právě Liberec spravovat. Pilotní projekt úsekového měření Liberec chystá v Dolním Hanychově v ulici Dubice, měřit se bude i po dokončení rekonstrukce mostů na průtahu Liberce. Záznam o překročení rychlosti pak radary odešlou do přestupkového systému. Do něj se hlásí i další obce, například Chrastava, Rynoltice nebo Kryštofovo Údolí.

Projekt ale nabral zpoždění. „Jedno výběrové řízení jsme museli zrušit, druhé jsme upravili. Soutěžíme smlouvu na jeden konkrétní radar v Dubici, na kterém systém chceme odzkoušet. Čekáme na nabídky,“ vysvětil primátor.

Zatím tak není jasné, kdy by mohl být projekt spuštěn. „Je to náročný a dlouhý proces. Máme vybraný software, který jsme vysoutěžili o polovinu levněji, než jsme chtěli, bude to zhruba milion korun,“ dodal s tím, že výběrové řízení na nákup radaru ještě dokončené není.

Do systému se hlásí i okolní obce. „V praxi by to vypadalo tak, že si tyto obce a města pořídí svůj radar, zajistí si povolení od Policie ČR, a my dovolíme toto zařízení napojit na náš připravovaný systém, čímž dokážeme rozšířit počet kontrolovaných míst,“ vysvětlil již dříve Zámečník.

Další radar bude od příštího roku také na průtahu městem. Plánuje ho tam umístit ŘSD po dokončení rekonstrukce mostů. „Poté nám ho předá do majetku,“ doplnil primátor.

A kde by se mohly ještě objevit nové radary? O zapojení do systému projevila zájem Chrastava, Rynoltice, Osečná, Hrádek nad Nisou, Hodkovice nad Mohelkou, Jablonné v Podještědí nebo Kryštofovo Údolí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky radary, měření, liberec, rychlost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset radarů pro měření rychlosti přibude v Liberci. Vzorem je Krásná Studánka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.