Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecký zoolog Jan Hanel povede evropskou pracovní skupinu na záchranu ohrožených ptáků

Liberecká zoologická zahrada byla pověřena vedením pracovní skupiny evropských expertů na chov a záchranu ohrožených dravých ptáků. Skupinu Raptor TAG povede zoolog Jan Hanel. „Prestiž a uznání,“ okomentoval úspěch zahrady její ředitel David Nejedlo.

Zoo byla vedením pracovní skupiny pověřena na výroční konferenci Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA), která hostila téměř 900 odborníků ze zoologických zahrad z celého světa. „Klíčovým tématem několikadenního kongresu byla především spolupráce na záchraně ohrožených druhů a výměna zkušeností předních světových expertů v oblasti chovu zvířat, ochrany biodiverzity, výzkumu a vzdělávání,“ uvedla mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Liberecká zoo tak nyní bude aktivně zasahovat do dění celoevropských chovů dravců a podílet se na řízení záchranných projektů. „Byl bych velice rád, kdyby se nám podařilo namotivovat a zapojit více moderních zoo k chovu dravců, zkvalitnit a zprofesionalizovat odchovy mláďat, a především udržet funkčnost stávajících koordinovaných evropských chovných programů. Zároveň se také pokusíme přesvědčit jednotlivé instituce k většímu zapojení a podpoře přímé ochrany dravých ptáků ve volné přírodě,“ přiblížil svou vizi nový lídr skupiny, liberecký zoolog Jan Hanel.

Vedení skupiny znamená hodně i pro samotnou zoo. „Účast v odborných komisích a expertních poradních skupinách totiž přináší liberecké zoo nemalou prestiž, věhlas a mezinárodní uznání i daleko za hranicemi našeho regionu a republiky. A samozřejmě je to pro nás také velký závazek udržet tradici chovu dravců stále na takové úrovni,“ řekl ředitel zoo David Nejedlo

Proto podle něj zoo plánuje kolekci dravých ptáků nadále rozšiřovat a zároveň s tím pracovat i na zlepšení chovatelských podmínek a technického stavu stávajících expozic. „Na nové stezce rododendrony vedoucí od pavilonu ZooExpo vybudujeme tři nové voliéry pro africké supy a v nové části zoo s názvem Údolí ohrožené divočiny chystáme postavit nové chovatelské zázemí a také obnovit letové ukázky dravců pro veřejnost,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, liberec, zoo liberec, raptor, hanel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký zoolog Jan Hanel povede evropskou pracovní skupinu na záchranu ohrožených ptáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.