Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rakovina prsu si nevybírá. Znáte všechny dostupné možnosti její léčby?

PR článek

Karcinom prsu patří mezi nejčastěji diagnostikovaná onkologická onemocnění českých žen, nevyhýbá se však ani mužům. A jelikož je říjen na celém světě měsícem prevence i zvyšování povědomí právě o tomto onemocnění, je ta správná chvíle se ujistit, že víte, na koho se v případě potřeby obrátit.

Léčba karcinomu prsu je stále sofistikovanější a neustále se zdokonalují jak aplikované léčebné postupy, tak i používaná technologie. Klíčovou roli v úspěšnosti léčby však stále hraje včasný záchyt onemocnění. Nepodceňujte proto ani samovyšetření prsu, které byste měla provádět každý měsíc, ani pravidelná vyšetření na mamografii (dle zdravotní pojišťovny ženy starší 40 - 45 let), nebo ultrazvuku. Pokud si v prsu či podpaží nahmatáte bulku, zaznamenáte výtok z bradavky nebo její vtahování, nečekejte a navštivte svého praktického lékaře, případně gynekologa.

Víte o protonové radioterapii a jejích výhodách?

Ozařování neboli radioterapie je, spolu s dalšími metodami jako operace, chemoterapie, hormonální či biologická léčba, významnou součástí procesu komplexní léčby rakoviny prsu.

Každá z těchto léčebných modalit má ovšem ve větší či menší míře dopad na celkový zdravotní stav a běžný život pacientek. V případě radioterapie, neboli ozařování, je důležité znát možnosti, které jsou v ČR dostupné. Při konvenčním, tzv. fotonovém, ozařování může nastat problém zejména u pacientek s karcinomem levého prsu, kdy nežádoucí dávka záření může zasáhnout i srdce a plíce. Právě v takových případech je vhodné využít ozařování protony, jelikož protonový paprsek je díky jeho fyzikálním vlastnostem možné zacílit velmi přesně do požadované oblasti, s téměř nulovým dopadem záření na srdce a významně nižším ozářením plic.

Pro koho je vhodná protonová léčba

Protonovou radioterapií léčí pacienty již od roku 2012 Protonové centrum v Praze. V případě karcinomu prsu se protonové ozařování doporučuje zejména pro pacienty a pacientky s levostranným nebo oboustranným postižením, pro pacienty s přidruženým srdečním onemocněním, ale také pro ty, kdo již v minulosti absolvovali radiační léčbu druhostranného prsu. „Protonová radioterapie prováděná v řízeném hlubokém nádechu je jednoznačně nejšetrnější ozařovací technikou," říká MUDr. Andrea Pásztorová, vedoucí lékařka léčby karcinomu prsu.

Kontaktovat může Protonové centrum každá pacientka, a to i bez doporučení lékaře, telefonicky nebo e-mailem. Informaci, zda je její diagnóza vhodná k protonové léčbě pak dostane do 24 hodin. Protonová léčba je hrazená ze zdravotního pojištění a je tudíž dostupná všem pacientkám i pacientům z celé České republiky.

Pro každého, kdo si chce zjistit více informací o rakovině prsu, její diagnostice i způsobech léčby, je pak k dispozici Centrum karcinomu prsu, kde najdete nejen komplexní informace, ale také příběhy pacientek nebo poradnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rakovina, léčba, zdraví, prevence, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakovina prsu si nevybírá. Znáte všechny dostupné možnosti její léčby?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.