Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Firmou roku Libereckého kraje je výrobce syntetických krystalů Crytur

Letošní firmou roku Libereckého kraje se stala turnovská společnost Crytur, která se zabývá výrobou a opracováním syntetických krystalů. Vítězkou mezi živnostníky je Blanka Kučerová z Vysokého nad Jizerou na Semilsku, která tvoří omalovánkové bedekry. O výsledcích krajského kola za organizátory informoval David Pavlát. Vítězové postoupili do celorepublikového finále, které bude 14. prosince na pražském Žofíně.

Crytur s bezmála 400 pracovníky se věnuje vývoji a výrobě opto-elektronických řešení pro vědecké použití. „Spektrum zákazníků obsluhujeme relativně široké, od výzkumných vědeckých institucí a univerzit, až po klíčové světové hráče v určitých průmyslových odvětvích, jako je například elektronová mikroskopie," uvedl jednatel společnosti Jindřich Houžvička.

Porota u této firmy ocenila, že vyrábí produkty s přidanou hodnotou, které jsou inovativní. „To je přesně, co chceme pro českou ekonomiku. Nabízí bezkonkurenční produkt. Má několik světových patentů. Působí nadregionálně, má celorepublikový dosah. Motivuje rovněž mladou generaci ke studiu technických oborů. Představuje symbiózu chemie, techniky, optiky a elektrotechniky," uvedl za porotu Viktor Baar z PwC Česká republika. Rozvoj Cryturu podpoří i stát. V červenci vláda schválila, že společnost dostane formou investiční pobídky podporu ve výši 240 milionů korun.

Na druhém místě v krajském kole soutěže skončila liberecká společnost Elmarco, která vyrábí technologie na průmyslovou výrobu nanovláken. Třetí byla firma CzechFibre z Raspenavy, jež recykluje textilní odpad.

Mezi živnostníky vyhrála Kučerová, která omalovánkové turistické průvodce vydává už devět let. Jejími zákazníky jsou především rodiny s malými dětmi od tří do deseti let. Zájem o ně ale mají i učitelky základních škol, které sešity pořizují na školy v přírodě nebo na výlety.

Je to velmi kreativní nápad, který má potenciál pro rozvoj. Velmi pěkně se prezentovala. Je to inovativní způsob, jak dětem předat informace, jak malovat i vzdělávat se. Je to prezentace České republiky, literatury a historie. Její činnost sbližuje rodiny, bere je ke společnému pobytu ven," uvedla za porotu Pavla Šestáková z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadila kuchařka a cukrářka Eliška Vejrostková z Doks na Českolipsku. Třetí příčku získala Kamila Dvořáková z Mimoně, která vyrábí textilní výrobky z přírodních materiálů. V doprovodné kategorii Srdcař, která oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, získal tuto cenu liberecký Jan Cidrych vyrábějící a prodávající porcelán, sklo a suvenýry.

Loni se vítězem krajského kola této soutěže stala společnost Kitl - jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín, medovin a také Vratislavické kyselky. Krajským titulem živnostníka roku minulý rok ocenila porota Marii Mrňávkovou z Kamenického Šenova, která vyrábí textilní hračky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto firmaroku.cz

Štítky Liberecký kraj, firma roku, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmou roku Libereckého kraje je výrobce syntetických krystalů Crytur  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.