Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Přijede vlak Lemkin. Upozorní na výročí, kdy se stala genocida zločinem

Do Libereckého kraje přijede Vlak Lemkin. V neděli 1. října dorazí na nádraží v České Lípě, do Liberce pak přejede 4. října. Připomene významné výročí od přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy Valným shromážděním Organizace spojených národů a představí osobnost Rafaela Lemkina.

Jméno vlaku odkazuje na historicky významnou osobnost Rafaela Lemkina, polského právníka židovského původu, autora právní a vědecké koncepce pojmu genocida a hlavního iniciátora Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy.

Program podzimní trasy Vlaku Lemkin 2023:
Žst. Česká Lípa: 1. října – 4. října 2023
Žst. Liberec: 6. října – 13. října 2023

Otevírací doba pro veřejnost:
Pracovní dny (pondělí–pátek): 14:00 – 19:00
Soboty, neděle a státní svátky: 11:00 – 19:00

Naším cílem je představit veřejnosti Rafaela Lemkina, který se zasloužil o to, že je genocida mezinárodním právem chápaná jako zločin. Vlak Lemkin jsme i proto speciálně vypravili letos, kdy si v prosinci připomínáme výročí 75 let od přijetí této úmluvy,“ říká k projektu Šimon Krbec, ředitel Centra studií genocid Terezín a dodává: „Během jarní cesty navštívilo Vlak Lemkin za jeden měsíc více než pět tisíc lidí a více než tisíc žáků základních a studentů středních škol. I proto věříme, že projekt dokáže oslovit návštěvníky a školy i z dalších měst České republiky.“

Vlak bude zpřístupněn široké veřejnosti, ale i třeba školním kolektivům. Návštěvníci mohou ve čtyřech speciálních vagónech zhlédnout multimediální výstavu, pro školy jsou připravené speciální vzdělávací aktivity. Autorem výtvarného zpracování interiéru výstavních vagonů je scénograf a výtvarník Milan David. Součástí návštěvy Vlaku Lemkin je i prohlídka doprovodné panelové výstavy k tématu vzniku Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy a prohlídka výstavy S.O.S. Terezín o aktuálním dezolátním stavu terezínské Hlavní pevnosti.

Vlak je možné zdarma v České Lípě navštívit do středy 4. října včetně. Poté se přesune do Liberce, Trutnova a Hradce Králové. O víkendu je pro veřejnost otevřen od 11:00 do 19:00, v týdnu od 14.00 do 19:00. Pro školní skupiny je na objednání Vlak Lemkin otevřen již od 8:00. 

Smyslem projektu Vlak Lemkin je zabránit politickým a sociálním tendencím, které prostřednictvím rasisticky, fundamentalisticky a antisemitsky zaměřených skupin a hnutí posilují nárůst nenávisti a násilí ve společnosti. Autory projektu Vlak Lemkin jsou Šimon Krbec a Pavel Chalupa.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Centrum studií genocid Terezín

Štítky genocida, vlak, Rafael Lemkin, Liberec, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijede vlak Lemkin. Upozorní na výročí, kdy se stala genocida zločinem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.