Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Město opravilo sousoší Přátelství dětí v Doubí. Sochy mají obnovené i červené trenýrky

Od roku 1989 je u školy Kaplického v Doubí umístěno sousoší Přátelství dětí. Umělecké dílo sochaře Petra Skály ale bylo v poslední době ve velmi špatném stavu, radnice tak po konzultaci s autorem přistoupila k jeho kompletní opravě a obnově.

O obnovu cínové figurální plastiky požádala město sama škola. „Na soše byly místy hluboké trhliny, mechanická poškození, v partiích rukou a nohou malých dětí byl odhalen vnitřní nosný materiál, původní cínový plech byl druhotně opatřen nátěrem stříbrné barvy,“ popsala mluvčí radnice Jana Kodymová.

Odbor ekologie a veřejného prostoru na obnově díla spolupracoval s autorem díla Petrem Skálou. „Navrhnul postup a rozsah prací, přičemž dílo bylo nejprve odborně demontováno, odvezeno do ateliéru a restaurováno,“ dodala mluvčí.

Restaurátoři také doplnili sochařskou hlínu, sádrovou formu a modelaci cínu. „Došlo k osazení rekonstruované modelace, k opravě prasklin na plastikách, opravě patinace a kotevních želez, opravě betonového podstavce a osazení plastiky zpět na místo, do podstavce,“ vypočítala Kodymová.

Celková obnova pak vyšla na 102 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky liberec, radnice, sousoší, doubí, přátelství dětí, Petr Skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město opravilo sousoší Přátelství dětí v Doubí. Sochy mají obnovené i červené trenýrky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.