Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rekonstrukce skokanského areálu v Harrachově začne příští rok. Nejdříve opraví velký můstek

Po letech chátrání a debat nabírá obnova kdysi vyhlášeného harrachovského skokanského areálu konkrétní obrysy. Už na jaře by totiž měla začít rekonstrukce velkého můstku, na kterém by se následně měl konat závody, a to včetně světového poháru. A v roce 2031 by chtěl Harrachov s nedalekými Jakuszycemi pořádat mistrovství světa v klasickém lyžování.

Kompletní obnova celého areálu se dříve odhadovala na 2,5 miliardy korun. S rekonstrukcí se tak má jít postupně, aby mohl začít fungovat a mohly se tu konat závody. Jako první tak má být zrekonstruován velký můstek K-120 (HS162), který je uzavřený od roku 2011. „Cíl je ten, abychom na jaře 2025 byli připraveni můstek spustit,“ uvedl starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

Kvůli areálu vznikla společnost Klasický areál Harrachov (KAH), kterou tvoří zástupci města a svazu lyžařů. Právě KAH by se pak po znovuotevření velkého můstku ucházel o první Kontinentální a Světový pohár. V roce 2031 by pak chtěl Harrachov pořádat s nedalekými Jakuszycemi společné mistrovství světa v klasickém lyžování.

Skokanský areál v Harrachově

Středa, 1. června 2022, 19:38

Skokanský areál v Harrachově
Skokanský areál v Harrachově

V Jakuzsycích je totiž nový moderní areál a obě strany stojí o jeho větší propojení. V Harrachově by se pak kromě skoků mohlo skákat ve sdruženářských závodech. „Nejde jen o skok, chceme pořádat i závody severské kombinace,“ potvrdil Vašíček.

Po rekonstrukci velkého můstku by na řadu měly přijít malé můstky, které jsou v areálu tři. Tyto můstky v posledních letech provozoval spolek Lyžařský a turistický Bucharův klub Harrachov. A co bude s mamutem? Tam ještě konkrétní plány nejsou.

Na rekonstrukci je zatím připraveno 40 milionů korun. „Významnou částí se na ní bude podílet Liberecký kraj, o zbytek se bude organizace ucházet z dotací prostřednictvím Národní sportovní agentury a dalších,“ dodala mluvčí Harrachova Hana Veselá.

Z rekonstrukce areálu má radost i Svaz lyžařů. „Po letech, kdy se tady v areálu nic nedělo a můstky alespoň částečně fungovaly jen díky iniciativě Bucharova spolku, se nám konečně společnými silami podařilo areál v Harrachově rozpohybovat. Jsme velmi rádi za aktuální situaci a to, že ve spolupráci s městem, Libereckým krajem a Českou unií sportu můžeme připravovat rekonstrukci a vybudování Národního sportovního centra,“ uvedl předseda svazu David Trávníček.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky harrachov, jakuszyce, areál, skoky na lyžích, hejtman, půta, memorandum, mistrovství světa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilona Špačková

Letos jsme byli v Harrachově na dovolené a na zchátralé můstky je opravdu smutný pohled, takže ať se plány na rekonstrukci a využití vydaří

Úterý, 10. října 2023, 14:32Odpovědět

Rekonstrukce skokanského areálu v Harrachově začne příští rok. Nejdříve opraví velký můstek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.