Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Kunraticích ožijí kostelní hodiny, složili se na ně lidé ve sbírce

Kunratice na Frýdlantsku čeká o víkendu velká sláva. Na věži zdejšího kostela Všech svatých ožijí po letech hodiny. Na jejich restaurování se složili lidé ve sbírce, k jejich rozeznění je ale ještě potřeba pár desítek tisíc korun, a tak mohou lidé dál přispívat.

Podle řemeslného zpracování a dalších detailů jde o hodinový stroj z přelomu 19. a 20. století, jehož autorem by mohl být poděbradský hodinář Jan Mareš. Jeho obnovy se ujal turnovský hodinář Jan Marek, který také bude v sobotu 14. října zájemcům o hodinovém stroji i jeho původu vyprávět.

Slavnost hodin bude začínat před třetí odpoledne, protože přesně v 15 hodin je pak hodinář opět uvede do provozu. Konečně začnou po mnoha letech opět ukazovat čas,“ řekl starosta Kunratic Milan Götz. Zároveň místní uctí památku a vzpomenou na posledního hodináře a kostelníka Karla Málka.

Sbírka se symbolickým názvem Probuzení hlasu kostelního času běží dál, protože cílem je nashromáždit sumu 333 300 korun. Peníze posloužily zatím na restaurátorské práce a zprovoznění hodin, ale aby mohlo být oživeno i zmíněné odbíjení, je ještě potřeba několik tisíc nasbírat.

Jedná o unikátní předmět kulturní a technické povahy, který se dochoval v původní podobě a téměř kompletní. Po restaurování bude zcela plnit svou původní funkci,“ uvedl již dříve k původu kunratických hodin hodinář Jan Marek. Jedná se o čtvrťový stroj odbíjející každou čtvrthodinu a v celou pak počet hodin. Bicí ústrojí včetně táhel k paličkám jsou u vlastního stroje zachovány, pokud budou instalovány potřebné cimbály, existuje šance na zprovoznění odbíjení.

Ani potom, co se povede nashromáždit kompletní částku na hodiny, nebude sbírka pozastavena. Začnou se jejím prostřednictvím shromažďovat peníze na opravu kostela, jehož jsou součástí.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pamatkovakatalog.cz

Štítky věžní hodiny, sbírka, restaurování, Kunratice, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kunraticích ožijí kostelní hodiny, složili se na ně lidé ve sbírce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.