Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec už vybral vánoční strom. Smrk ze zahrady v ulici České mládeže se na náměstí přestěhuje za měsíc

Ještě není polovina října a Liberec už zná vánoční strom, který bude během adventu zdobit náměstí před radnicí. Je jím smrk ze zahrady v ulici České mládeže. Strom se bude kácet 17. listopadu, kdy také bude transportovaný na náměstí.

Soukromý majitel nabídl strom městu z důvodu, že kořeny prorůstají do základů a stejně by se kácel. A radnici se zalíbil. „Nabídky dostáváme od občanů Liberce v průběhu roku, stejně tak i od obyvatelů blízkých či vzdálenějších obcí. Často se lidí ozývají sami, bez předchozí výzvy. Strom by měl splňovat konkrétní požadavky, tedy vhodnost jeho umístění a dostupnost s ohledem na přepravu, kapacitu a velikost přístupových komunikací, dále kritérium vzhledu stromu, to znamená, že by měl být souměrný, měl by být dostatečně větvený a bohatý na jehličí,“ uvedla mluvčí Jana Kodymová.

Strom budou dobrovolní hasiči kácet 17. listopadu, ve stejný den se pak přestěhuje na náměstí. Tam pak bude až do Tří králů, tedy padesát dní. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v pátek 24. listopadu.

Letos strom zkrášlí designová výzdoba v podobě herrnhutských hvězd. „Ty jsou světelné, ale zároveň fungují i jako denní ozdoby. Na stromě bude jedna žlutá vrcholová hvězda o průměru 130 cm, 15 hvězd žlutobílých, speciálně vyrobených pro Liberec, o průměru 70 cm a dalších 20 bílých hvězd o velikosti 40 cm. Toto bude doplněno třemi druhy venkovních světelných stringů, řetězů,“ dodala mluvčí.

Tradiční akce rozsvícení začne v 16:15, o 45 minut pak dojde k prvnímu rozsvícení. Vánoční trhy začínají 29. listopadu a potrvají až do 23. prosince 2023. Tržnice letos čítá 40 prodejních stánků. V dolním centru města na Soukenném náměstí před palácem Dunaj bude několik stánků už od 25. listopadu.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky vánoce, strom, vánoční strom, advent, rozsvícení stromu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Liberec už vybral vánoční strom. Smrk ze zahrady v ulici České mládeže se na náměstí přestěhuje za měsíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.