Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Benzin i nafta v Libereckém kraji od minulého týdne zlevnily pod hranici 40 korun

Benzin i nafta v Libereckém kraji od minulého týdne zlevnily, ceny se dostaly pod hranici 40 korun. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 39,73 Kč, před týdnem byl o 45 haléřů dražší. O 20 haléřů zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,96 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 1,73 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 4,71 Kč na litru víc.

Pohonné hmoty začaly rychle zdražovat loni po ruské invazi na Ukrajinu, která začala 24. února. Cena nafty v kraji kulminovala 13. března loňského roku na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i přes 52 korun. Nejníž se cena nafty od té doby dostala na konci letošního května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem loňského července, kdy byl v kraji litr v průměru za 47,95 koruny. Za posledních šest měsíců byl benzin nejlevnější na konci května, to se litr prodával po 36,41 Kč.

Kvůli zmírnění dopadu zdražování rozhodla loni v červnu vláda o snížení spotřební daně z benzinu a nafty o 1,50 koruny na litru. Zatímco u benzinu se daň vrátila na původní úroveň loni v říjnu, u nafty měla platit až do konce letošního roku. Na původní úroveň ji ale vláda vrátila o pět měsíců dřív - k 1. srpnu. Odborníci čekali nárůst ceny u nafty zhruba o 1,80 Kč, navzdory zlevnění je teď ale nafta o 7,14 koruny na litru dražší než na konci července a benzin je dražší o dvě koruny.

Ceny paliv klesají v celém Česku, benzin za poslední týden zlevnil o 61 haléřů na 39,90 koruny. O 24 haléřů klesla průměrná cena nafty, litr je teď průměrně po 40,17 Kč. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny paliv druhý týden v řadě. Nejlevněji tankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 39,21 Kč. Naftu tam prodávají průměrně po 39,77 Kč. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu přijde průměrně na 41,16 Kč a nafta se tam tankuje po 41,26 Kč za litr.

V Libereckém kraji jsou ceny pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně nebo stejně platí za paliva řidiči v jižních Čechách, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Moravskoslezském kraj, v Ústeckém mají levnější benzin. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 39,27 Kč a naftu za 39,64 Kč. Nejdražší jsou v kraji pohonné hmoty na Semilsku, za litr benzinu tam řidiči dají v průměru za 40,19 Kč a naftu za 40,25 Kč.

Kvůli vysokým cenám jezdí Češi už přes rok nakupovat i tankovat do sousedního Polska, kde je levněji a u základních potravin tam zrušili DPH. Na parkovišti u Biedronky v Porajówě stála i dnes dopoledne většinou auta s českou poznávací značkou. Paliva u blízké čerpací stanice AB zlevnila od minulého týdne v přepočtu o padesát haléřů, litr benzinu dnes měli za 7,59 zlotého (v přepočtu 41,26 Kč), nafta zlevnila na 7,27 zlotého (39,52 Kč). Dál ve vnitrozemí lze paliva natankovat v přepočtu i méně než za 38 korun. Také v Liberci ale paliva zlevnila, ceny benzinu začínají pod hranicí 39 korun, o korunu níž než před týdnem, naftu lze natankovat od 39,50 Kč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benzin i nafta v Libereckém kraji od minulého týdne zlevnily pod hranici 40 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.