Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nominujte své oblíbené stromy do soutěže Alej roku, čas je do konce října

Do třináctého ročníku letos vstoupila soutěž Alej roku, kterou pořádá sdružení Arnika. Lidé mají až do 26. října možnost nominovat stromy. Za Liberecký kraj jsou dosud přihlášené pouze dvě aleje a jedno stromořadí.

Mezi nominovanými jsou zatím například aleje, které vysazovaly místní, a jedna z nich vás zavede k pamětihodnostem připomínající genialitu Járy Cimrmana. Konkrétně Alej do lesoparku Na Sluneční u Muzea Cimrmanovy dobu v Příchovicích, Alej v ulici K Bažantnici mezi Frýdlantem a Krásným Lesem a Březové stromořadí k Roudenskému rybníku v Karlovicích.

Za zmínku určitě stojí například Březové stromořadí k Roudenskému rybníku, které bylo vysázeno občany obce Karlovice. Podobným způsobem vznikla také Alej do lesoparku Na Sluneční, nedaleko Muzea Cimrmanovy doby. Stromy zde vysadili lidé z okolí a na stromech jsou cedulky s jejich jmény. V roce 2018 byl v lesoparku vysazen k nedožitým pětaosmdesátinám Olgy Havlové jeden buk Rohanův, jako jeden z 85 stromů v celé republice.

K zasílání dalších nominací vybízí koordinátorka ankety Aleje roku, Denisa Hronová: „Příběhy lidí spjaté s alejemi jsou výjimečné, zajímavé a motivující. Je vidět, že lidem na stromech záleží. Jsem jim vděčná, že se s námi o tyto příběhy dělí a pomáhají tak šířit povědomí o významu alejí v krajině.

Zapojit se do ankety může každý jednotlivec, škola, spolek, neziskovka, firma přes nominační formulář. Stačí, že se vám alej líbí, nebo že s ní máte spjatou milou vzpomínku. Hledají se aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladé, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Každá má šanci na výhru, rozhodnout může její silný příběh, obdivuhodná krása, snaha o záchranu nebo zapojení místních lidí do hlasování.

Jedna z alejí získá díky anketě unikátní ošetření kořenů stromů, což je novinkou tohoto ročníku ankety Alej roku. Kombinace unikátních rozpustných organických živin, humusových látek, složek zadržujících vodu a prospěšných půdních mikroorganismů, podpoří růst a odolnost stromů a prodlouží jim život.

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem lidí o aleje a stromořadí, které patří ke zdravé a fungující krajině. Motivujeme lidi, aby se zajímali o vzrostlé stromy, protože jsou důležitou součástí našeho prostředí, přinášejí užitek lidem a pro přírodu mají také mnoho významných funkcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloslav Janovský, Alej roku

Štítky soutěž, Alej roku, Liberecký kraj, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nominujte své oblíbené stromy do soutěže Alej roku, čas je do konce října  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.