Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Ve skiareálu na Ještědu začali s výrobou sněhu, lyžovat by se mělo i na Pláních

Skiareál na Ještědu v Liberci od víkendu vyrábí technický sníh. Sezona tam začne za dva měsíce a po několikaleté odmlce by měla být v provozu i rodinná sjezdovka na Pláních. Ceny za skipasy na Ještědu stoupnou zřejmě o pět až deset procent. Oficiální zahájení sezony je plánované na 16. prosince, řekl ředitel skiareálu Radek Chalupa.

O více než měsíc dříve než ostatní mohli na Ještědu zahájit výrobu technického sněhu díky speciální technologii, která je nezávislá na venkovní teplotě. Ve skiareálu na okraji Liberce ji využívají už několik let pro zasněžování páteřní sjezdovky Nová Skalka. „Tímto způsobem se snažíme vyrobit sníh, který by měl pokrýt hlavně spodní partie, kde podmínky k technickému zasněžování konvenčním způsobem nejsou úplně ideální. Takže se snažíme tou SnowFactory vyrobit jen to nejnutnější množství sněhu, abychom byli schopni zabezpečit zahájení sezony," řekl Chalupa.

Výraznější novinky pro lyžaře Ještěd na novou sezonu nepřipravil. „Zaměřili jsme se zejména na to, abychom dostáli svým závazkům ohledně ochrany životního prostředí," uvedl ředitel skiareálu. Prakticky to znamenalo sázení stromů a budování biotopů pro živočichy. „Dělali jsme jezírka a do svodnic zakládali kameny, které nějakým způsobem upravují odtok vody z kopce," dodal.

V plánu ale mají pro zimní sezonu po několika letech obnovení provozu na Pláních. Tato část areálu orientovaná na jih bývala v minulosti oblíbená zejména u rodin s dětmi, lyžování na této sjezdovce ale bylo závislé jen na přírodním sněhu. „Vyslyšeli jsme hlas lidu z Liberce a blízkého okolí a chtěli bychom ji pro tuto sezonu určitě zprovoznit, pokud to bude jen trochu možné," uvedl Chalupa. V provozu by Pláně podle něj chtěli mít minimálně na jarní prázdniny.

Ceník na novou sezonu skiareál z deseti kilometry sjezdovek zveřejní až v listopadu. „O trochu ceny navýšíme, ale nic zásadního to nebude. Myslím, že to bude kolem pěti, deseti procent," dodal Chalupa.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, rekreace, počasí, sníh, Ještěd, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve skiareálu na Ještědu začali s výrobou sněhu, lyžovat by se mělo i na Pláních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.